A McLaren-Honda versenyigazgatója, Éric Boullier is egyetért azokkal a véleményekkel, melyek szerint csökkenteni kellene az alakulatok hatalmát, és ismét Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) valamint a Forma-1 Menedzsmentnek (FOM) kellene irányítania a királykategóriát.
Éric Boullier (Fotó: / XPB Images)
Az elmúlt években az FIA, a FOM és a csapatok képviselőiből álló Stratégiai Csoport vált a Forma-1 legfontosabb döntéshozó testületévé, a szervezet azonban rengeteg kritikát kapott, miután a tagok – elsősorban az alakulatok közötti érdekellentétek okán – több fontos szabálymódosításról sem tudtak megegyezni. A „túlozottan demokratikusnak” tartott rendszert nemrég a FOM első embere, Bernie Ecclestone és a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is bírálattal illette.

Horner szerint a Nemzetközi Automobil Szövetségnek és a Forma-1 Menedzsmentnek sokkal nagyobb befolyással kellene rendelkeznie, és válaszút elé kellene állítaniuk a csapatokat: vagy elfogadják az általuk szabott feltételeket, vagy elhagyják a sportot. Kijelentésével a McLaren-Honda versenyigazgatója is egyetért. „Az a helyzet, hogy a show tulajdonosainak kellene diktálniuk, és megmondaniuk, mit akarnak” – nyilatkozta a Crash munkatársának. „Ha tetszik a dolog, akkor csatlakozol és élvezed, ha nem tetszik, akkor pedig lelépsz. Ennyire egyszerű” – teszi hozzá.

A Red Bull csapatvezetője korábban azt is elhintette, a Forma-1-nek egy külső szakértőre is szüksége lenne, aki tanácsadóként segíteni a szabályalkotók munkáját. Horner akkor a Benettonnal, a Ferrarival, és a saját nevével fémjelzett Brawn GP-vel is csúcsra jutó, majd a Mercedes gyári csapatát is irányító Ross Brawnt nevezte meg, elmondása szerint ugyanis a brit szakember tökéletes választás volna erre a posztra. Boullier viszont úgy érzi, független tanácsadóra sincs szükség.

„Mi mind vetélytársak vagyunk, és minél nagyobb a demokrácia a paddockban, annál kevesebb lesz a versengés. Komoly tisztelettel gondolok Ross Brawnra, ő egy nagyszerű szakember, aki tudja, hogyan lehet gyorsabbá tenni a versenyautókat, és aki rengeteg bajnokságot nyert, viszont ő is egy résztvevő volt. Való igaz, lehetnek jó ötletei, tanácsai a show jobbá tételével kapcsolatban, viszont azért nyert a maga idejében annyi bajnoki címet, mert jobb volt a többieknél, és mindezt azért tette, hogy a saját érdekeit szolgálja” – zárja gondolatát a francia szakember.

Forrás: Crash