Folyamatosan szállítja el a rendőrség buszokkal a zöldhatáron keresztül érkező migránsokat csütörtökön délelőtt a röszkei, Dugonyi úti gyűjtőpontról - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
Az út menti tábornál kora délelőtt hat busz várakozott, hogy a rendőrök megtöltsék a kisebb-nagyobb csoportokban érkező emberekkel. Reggel 8 és 9 között mintegy kétszáz ember léphette át a határt a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol a sínpálya miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály. A migránsok közül sokan az újságíróktól próbálták megtudni, milyen eljárás vár rájuk.

A gyűjtőpontnál több segélyszervezet is dolgozik, köztök a Katolikus Karitász, akik orvosi sátrukban az éjszaka csaknem száz embert – köztük kisgyermekeket és várandós nőket – láttak el főként végtagsérülésekkel és megfázásos tünetekkel.

A táborban a migránsok enni- és innivalót kapnak, amikor pedig eleredt az eső, német civilek egyszer használatos esőkabátokat osztottak az embereknek.

A régi 5-ös út mentén több csoportban határsértők tartottak Szeged felé, egy részük a drótakadály alatt átmászva juthatott át a zöldhatáron, másik felük pedig a gyűjtőpontot megkerülve igyekszik eljutni az ország belsejébe. Többségüket összegyűjtik a határ és a város között cirkáló rendőrségi mikrobuszok. Az egyenruhások a határsértők mellett az embercsempészeket is igyekeznek kiszűrni, elsősorban – az utóbbi időben a szállítók kedvelt járművévé vált – a lesötétített ablakú egyterűeket ellenőrzik.

Forrás: MTI