Nem fogják letartóztatni a Nagy-Britanniába érkezett Benjamin Netanjahut, ígérte meg a fogadó ország az izraeli kormányfőnek, diplomáciai védettséget adva a politikusnak, akit polgári peres eljárásban akartak bíróság elé citálni palesztinpárti tüntetők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy békésen fogadnák Londonban.
Európának támogatnia kell Izraelt, s nem nyomást gyakorolni rá vagy támadni az országot. Izrael az egyetlen valódi védelem, amely Európa és a radikális iszlám között áll a Közel-Keleten – mondta Netanjahu, mielőtt felszállt volna a Londonba induló repülőgépre. David Cameronnal való megbeszélése a térségbeli biztonsági együttműködésről szól, s meg is ígérte, hogy mindenütt hajlandó az eddigi szövetséget erősíteni, ehhez azonban arra van szükség, hogy megváltozzon a brit hozzáállás. A cél pedig elméletileg ennek a megváltoztatása.

Az utcán több száz tüntető várta Benjamin Netanjahut, helyi beszámolók szerint kissé összekaptak a rendőrséggel is a Downing Street 10., a brit kormányfő rezidenciája közelében. A tiltakozók az interneten is aktívak voltak, több mint százezren írták alá azt a petíciót, amely azt szorgalmazza, hogy London tartóztassa le Netanjahut a tavalyi gázai háborúban játszott szerepe miatt. Erre azonban nem kerülhet sor, Nagy-Britannia álláspontja ugyanis az volt ebben az esetben, hogy a hivatalos meghívásra érkező külföldi állam- és kormányfők diplomáciai mentességet élveznek, ezért Netanjahunak nincs félnivalója. A kormány nyilatkozata szerint „elismerjük, hogy a gázai konfliktus tavaly szörnyű véráldozattal járt. Ugyanakkor a miniszterelnök ártatlan abban a tekintetben, hogy az Egyesült Királyság szerint Izraelnek joga van megfelelő szintű választ adni, hogy megvédje magát a humanitárius jogokkal egyetértésben.”

London kétszer is megkerülte saját jogrendszerét, amikor „különleges státust” adott Cipi Livni akkori izraeli igazságügyminiszternek, hogy részt vehessen angliai béketárgyalásokon. Livni 2008 végén külügyminiszterként vett részt a gázai háborúban, ezért vonták volna felelősségre. Benni Ganc volt izraeli vezérkari főnök tíz éven keresztül nem jutott el Nagy-Britanniába, tartva a letartóztatástól, míg London különleges státust nem adott neki. Doron Almog nyugalmazott vezérezredes azonban rosszabbul járt 2005-ben, ő a londoni repülőtéren várakozott, amíg jogászaik egyeztettek, hogy kiszállhat-e. Végül úgy döntöttek, túl nagy volna a kockázat, így anélkül, hogy brit földre lépett volna az izraeli gép fedélzetéről, két órával érkezése után hazarepült. A palesztin aktivisták ezzel a jogi manőverrel – Nagy-Britannia jogosultnak tartja magát nemzetközi büntetőügyek lefolytatására – 2009 és 2012 között távol tartották a vezető izraeli politikusokat Londontól.