A magyar föld valóban nem eladó az olyan nagybirtokosoknak és spekulánsoknak, mint az LMP-s Sallai R. Benedek - így reagált a Fidesz-frakció arra, hogy A magyar föld nem eladó! szlogennel demonstrációt szervez az LMP az állami termőföldek privatizálása ellen.
Sallai R. Benedek "úgy akart bevásárolni állami földekből, hogy céghálóin keresztül próbálta meg kijátszani a törvényeket, hogy több mint 2300 hektáros nagybirtokot építsen" - fogalmazott a Fidesz-frakció az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

A kormánypárt hangsúlyozta: földpolitikájuk a kisbirtokosokat és a családi gazdaságokat kívánja segíteni, hogy a föld a helyben lakó gazdáké legyen, az állami tulajdonú termőföldek megvásárlásának lehetősége is nekik szól.

A kétmillió hektár állami föld 80 százaléka továbbra is az államé marad, a most eladásra kijelölt 380 ezer hektárnyi termőföld értékesítése pedig nyílt árveréseken, kizárólag piaci áron történhet - írták, azzal folytatva, hogy vásárló kizárólag helyben lakó, legfeljebb 300 hektárral rendelkező földműves lehet, "jogi személyek, külföldiek, spekulánsok, nem földművesek vagy nem helyben élők biztosan nem juthatnak állami földhöz".

A Fidesz-frakció azt is megjegyezte, hogy zömében 10 hektár alatti területeket értékesítenek majd, amelyeket az állam nem művel. Az értékesített földekre pedig húszéves eladási tilalmat és állami elővásárlási jogot kötnek ki.

Forrás: MTI