A görög menekültügyi rendszert helyre kell tenni; az EU feladta görög határait, ezért nehezedik nagyobb nyomás Magyarországra - mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában pénteken.
A szakember emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás szerint az EU határain nem lehet belépni jogcím nélkül. Ilyen jogcím lehet ugyan a menekültkérelem benyújtása, de azt ott kell elbírálni, ahol a migráns átlépte az unió határait.

A jelenlegi menekülthullám jelentős része nem Magyarországon, hanem főként a görög határokon lép az EU-ba, ám a görög hatóságok nem tesznek eleget az uniós jogszabályokban foglalt regisztrációs kötelezettségeiknek - tette hozzá.

Orbán Balázs elmondta: az egyértelmű jogi helyzet ellenére - feltehetően politikai okokból - az uniós jogszabályok betartatására hivatott Európai Bizottság még nem indított eljárást Görögország ellen. Az uniós közbeszédből teljesen hiányzik az EU görög határainak védelme, a görög menekültügyi rendszer működőképessé tétele. Feltehetően nem akarják fokozni Görögországon a nyomást. Ám ilyen kötelezettségszegési eljárást bármelyik tagállam, így akár Magyarország is indíthat Görögország ellen uniós kötelezettségeinek betartatása érdekében - tette hozzá.

Kovács István, az Alapjogokért Központ szakértője a rádióműsorban azt emelte ki: nincs egységes uniós álláspont a migráció kérdésében. Az uniós vezetők nem mernek szembenézni azzal a kulturális, civilizációs dilemmával, hogy szeretnék-e más kultúrájú tömegek beáramlását a kontinensre, vagy inkább megőriznék Európa keresztény identitását.

A szakember bírálta, hogy az unió még mindig kvótákban gondolkodik, azaz megszabná az egyes tagállamoknak, hány menekültet fogadjanak be, hiszen ez az elképzelés azt üzeni a migránsoknak: "jöjjenek csak".

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint osztrák civilek érkeznének Budapestre a Keleti pályaudvarhoz, hogy elszállítsanak migránsokat, Kovács István úgy reagált: amíg valaki nem kapta meg a menekültstátust, addig nem rendelkezik mozgásszabadsággal.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a magyar hatóságok miért nem engedik tovább a migránsokat, a szakember leszögezte: uniós jogi kötelezettség az EU határainak védelme.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a rádióműsorban azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a tagállami megoldások vezethetnek eredményre.

A szakember úgy vélte: bízni lehet abban, hogy az unió a következő hetekben kérdőre vonja azokat a tagállamokat, amelyek kibújnak a migráció kapcsán rájuk háruló kötelezettségek alól és megfelelő elismerésben részesíti azokat a tagállamokat, melyek jogkövetőek.

Forrás: MTI