Egy újabb tanulmány bizonyította, nem mindegy, hogy milyen zöldséget eszünk, ha fogyni akarunk. A krumplit felejtsük el, de a borsót és a csemegekukoricát is érdemes nagy ívben kerülni. Érdemes viszont megbarátkozni a karfiollal, a legjobb zsírégető pedig az áfonya - számolt be a kutatási eredményekről a Daily Mail.
Sokak számára nem meglepő: a burgonya ugyan zöldség, de nemhogy nem fogyunk tőle, de még meg is hízhatunk, ha sokat eszünk belőle, ugyanis ez a legkalóriadúsabb zöldség - egy új kutatás eredményei szerint. A Harvard kutatói azt javasolják, hogy helyette inkább barna rizst és teljes kiőrlésű készítményeket érdemes fogyasztaniuk azoknak, akik meg akarnak szabadulni a kilóiktól. Érdemes szintén elkerülni a borsót és a csemegekukoricát, de még a zeller sem olyan fogyasztó hatású, mint amilyennek a legtöbben képzelik. Viszont az áfonya, az aszalt szilva és a karfiol segíthet abban, hogy megszabaduljunk a súlyfölöslegünktől - mondják a kutatók.

Az ilyen A Harvard School of Public Health felmérése összesen 130.000 amerikai felnőtt férfi és nő bevonásával készült. A részvevők 24 éven át minden negyedik évben válaszoltak egy kérdéssorra azzal kapcsolatosan, hogy a felsorolt 131 különböző ételt (köztük zöldségeket és gyümölcsöket) milyen gyakran fogyasztják és milyen mennyiségben. Az életmódjukat nem csupán az étkezések szempontjából mérték fel: vonatkozott kérdés a testmozgásra, a tévénézési szokásokra, a dohányzásra és más életmódot alakító tényezőkre is.
Az ilyen módon létrejött hatalmas adatbázist a kutatók rengetegféle összefüggés vizsgálatára fel tudják használni. Jelen vizsgálatban azonban a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra koncentráltak. Nem meglepő eredmény, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott valaki, annál valószínűbb, hogy fogyott. Az is kiderült azonban a gyümölcsfogyasztás kétszer eredményesebb a zöldségfogyasztásnál: minden nap egy extra gyümölcsadag mínusz 25 dekát ért. A legjobb fogyasztószernek az áfonya bizonyult, de jó helyezést kapott ezen a skálán az aszalt szilva, az alma, a körte, az eper, a mazsola és a szőlő is. Ezeket sokan hizlaló desszerteknek tekintik, pedig nagyon sok bennük a polifenol, ami segíti az emésztést és a szervezet cukorfeldolgozását.

Míg a gyümölcsöknél az áfonya vitte el a pálmát, a zöldségek esetében a karfiol bizonyult a leghatékonyabb zsírégetőnek. De előkelő helyen szerepel a listán a brokkoli és a kelbimbó is. Ugyan önmagukban ezek még nagyon csekély súlycsökkenést eredményeznek, de ha jól kombináljuk őket a gyümölcsökkel, akkor komolyabb fogyás is elérhető. Persze az is nagy eredmény, ha nem hízunk, hanem ezeknek az ételeknek a segítségével sikerül megtartanunk a súlyunkat.