Annak ellenére, hogy a vezető részvények közül mindössze a Richter papírjai drágultak az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 0,06 százalékos emelkedéssel, 21 119,26 ponton zárt pénteken.
A részvénypiac forgalma 39,3 milliárd forint volt, jóval meghaladta az előző heti 22,3 milliárd forintot. 

A hét nyertese a Richter, részvényeinek árfolyama 7,13 százalékkal nőtt.

Hétfőn bonyolították a legalacsonyabb forgalmat a BÉT-en, 5,4 milliárd forintot, ennek ellenére a magyar piac teljesítménye az egyik legjobb volt nemzetközi összehasonlításban, 0,65 százalékos emelkedéssel. A nap nyertese az OTP lett, amelynek közel 2 százalékos erősödése mögött részben az állt, hogy a bankpapírt hétfőn felminősítette a Morgan Stanley, célárát 5080 forintról 6585 forintra emelte.

Kedden viszont a BÉT-en kívül alig volt mínuszos tőzsde Európában. A Mol folyamatos nyomás alatt volt, az OTP is lefelé tartott, csak a Richterben volt némi "erő", várva,  hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) áldását adja a Richter Cariprazine nevű termékére.

Szerdán a BÉT-en enyhe erősödéssel indult a kereskedés, a déli órákban azonban már csökkent a BUX és mintegy 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A blue chipek közül a Richter ugyan 1,63 százalékkal erősödött, de ez nem tudta ellensúlyozni az OTP és a Mol esését. A piacok továbbra is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtöki kamatdöntésére vártak. 

Csütörtökön a magyar tőzsde veszteséggel zárt, főként a Mol volt eladói nyomás alatt. Délután elindult felfelé az árfolyam, de így is mínuszban végzett a papír, mindemellett az Erste 17 900 forintra emelte a Mol célárát, ami 500 forintos ugrást jelent a korábbi szintről. 

Pénteken az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete nem változtatott az irányadó kamaton. Janet Yellen Fed-elnök kijelentése - miszerint a döntés hátterében az áll, hogy a világgazdaság stabilitása kívülről fenyegetett - megijesztette a piacot.

A negatív nemzetközi hangulattal egyidejűleg Európában 2-3 százalékot estek az indexek, a magyar tőzsde viszont, a régióban egyedüliként, emelkedett. 

Ennek egyik oka, hogy két vezető részvénnyel kapcsolatban is kiemelkedően jó hír érkezett: a Mol kőolajat és földgázt talált Pakisztánban, a Richter Gedeon pedig megkapta az amerikai gyógyszerügyi hivatal engedélyét a skizofrénia, illetve az egyes típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére szolgáló gyógyszerre.

Az OTP 5408 forinton zárta a hetet, ez 61 forinttal, 1,12 százalékkal alacsonyabb az előző heti záró áránál. 

A Mol egy hét alatt 525 forinttal, 3,92 százalékkal gyengült, 12 865 forintot ért pénteken záráskor.  

A Magyar Telekom 4 forinttal, 1,03 százalékkal esett, 386 forinton fejezte be a kereskedést.

A Richter-részvények értéke 7,13 százalékkal - 295 forinttal - 4435 forintra erősödött egy hét alatt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,22 százalékkal, 1613,74 pontra esett az elmúlt héten.

Forrás: MTI