Idén az egymilliót is elérheti a Németországba érkező menekültek száma a korábbi 800 ezres becsléssel szemben - figyelmeztetett hétfőn Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter.
“Minden jel arra mutat, hogy idén nem 800 ezer menekültet kell befogadnunk, mint azt a belügyminisztérium tervezte, hanem egymilliót” – hangsúlyozta a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a párt honlapján megjelent közleményében.
Sigmar Gabriel emellett arra szólította fel az Európai Unió többi tagállamát, hogy tegyenek többet a migrációs válság megoldásáért.

“Közös és kényszerítő erejű európai megoldás nélkül nem oldhatjuk meg ezt a menekültválságot” – hangoztatta a tárcavezető az Európába érkezők elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer tervére utalva. “Egyetlen ország sem tudja egyedül befogadni és elhelyezni a menekülteket. Ezt világosan közölnünk kell a szomszédainkkal” – tette hozzá.

Az alkancellár vasárnap arról beszélt, hogy a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot, és azon véleményének adott hangot, hogy Európának 1,5 milliárd euró azonnali segélyt kellene elkülönítenie a jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozására.

A hazájukat elhagyó koszovóiak és albánok, valamint az Európába érkező szíriaiak, afgánok és eritreaiak legfőbb célpontjának számító Németország az előző napon ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a menekültválság miatt.