Szakértői véleményekre vár a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) abban az eljárásban, amelyet Szász István, a Jobbik korábbi nyékládházi elnöke és bűntársa ellen dollárhamisítás miatt rendeltek el – értesült Magyar Idők folyóirat. 
Úgy tudjuk, a rendőrség mások mellett igazságügyi bankjegy-, valamint számítástechnikai és informatikai szakértőt rendelt ki az eljárás lefolytatására, és a nyomozók a tőlük érkező szakvélemények alapján határoznak az eljárás további menetéről. Az ORFK a korábban közölteken kívül – amelyek szerint a hamisított dollárok alkalmasak lettek volna a laikusok megtévesztésére – a nyomozás érdekeire hivatkozva további részletekről egyelőre nem kívánt tájékoztatást adni.

Szász Istvánt, a nyékládházi Jobbik korábbi vezetőjét és bűntársát július végén érték tetten az NNI munkatársai. A rendőrség szerint a hamisítók egy társuk megbízását teljesítve év elején megállapodtak abban, hogy hamis amerikai húszdolláros bankjegyeket készítenek, és azokat Ukrajnában hozzák forgalomba. Az M. István érdekeltségé­ben álló nyomdában tartott házkutatás folyamán 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek húszas címletű amerikai dollárok lenyomatait tartalmazták. 

A hamis fizetőeszközökről csak a sorszámok, illetve az Egyesült Államok bankjegyein megtalálható, sast ábrázoló egyedi azonosító jel hiányzott. Amennyiben a hamis bankjegyek forgalomba kerültek volna, úgy azok összértéke meghaladta volna 123 millió forintot.