Az Európai Bizottság a lehető legmagasabb pontszámmal értékelte, az Európai Parlament szakbizottsága pedig nagy többséggel szintén támogatta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő "pilot projektjét", amely a közeljövőben érdemi segítséget nyújthat az Európai Unió egyik legfeszítőbb szociális problémájának, az ifjúsági munkanélküliségnek a felszámolásában - közölte pénteken Ujhelyi irodája az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint jelenleg 5,4 millió fiatal próbál eredménytelenül munkához jutni a kontinensen. Magyarországon az általános munkanélküliséghez kiemelkedően magas ifjúsági munkanélküliségi ráta társul, minden negyedik huszonöt év alatti egyelőre képtelen elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Ujhelyi István szerint az ifjúsági munkanélküliség felszámolásában a turisztikai szektor kiemelt szerephez kell, hogy jusson. Csak az Európai Unióban több mint kétmillió vállalkozásnak és húszmillió embernek biztosít megélhetést a turizmus, és ez az egyetlen szektor, amely a gazdasági válság ellenére is folyamatosan növekedni tudott.

Az MSZP európai politikusa által benyújtott "Youth on the S.P.O.T. - Special Partnership on Tourism" című program alapján az Európai Unió érdemi forrásokat biztosíthat a közeljövőben az érintett fiatalok számára új munkahelyek közvetlen megteremtésére, gyakornoki és szakmai lehetőségek kialakítására a turisztikai szektorral együttműködésben, de támogatásokat rendelhetnek karrierutak fejlesztéséhez, tanácsadáshoz, képzésekhez és elősegíthetik az ifjúsági és turisztikai szervezetek, valamint cégek, illetve oktatási intézmények együttműködését is.

Forrás: MTI