Akár ötszáz bírósági szakember munkájára is szükség lehet ahhoz, hogy érvényre jussanak a tömeges bevándorlással összefüggő, hamarosan életbe lépő új jogszabályok, ugyanis jövő keddtől bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése, megrongálása és az építésével kapcsolatos munkák akadályozása. Szigorúbbá válik egyúttal az embercsempészek büntetése, a szervezők akár húszévi szabadságvesztésre is számíthatnak.
Újdonság az is, hogy a parlament szeptember 4-ei rendkívüli ülésén elfogadott törvénycsomag értelmében gyorsabbá és egyszerűbbé válik a menekültügyi kérelmek megítélése a bíróságon. A rendelkezések többletmunkát rónak az igazságszolgáltatásra. Az eljárásokban hatvan büntetőbíró, harminc polgári és harminc közigazgatási bíró kaphat szerepet, de felvetődött az is, hogy munkába kell állítani kilencven titkárt, több mint 200 hivatali ügyintézőt és legalább tíz informatikust.

Valószínű, hogy a törvényszékek munkatársai saját, eredeti feladataik ellátása mellett kirendelt bíróként, titkárként, ügyintézőként vesznek majd részt az új ügyek elintézésében. Mindezért vélhetően külön javadalmazás illeti meg őket. Az új jogszabály a határzárral összefüggő büntetőügyek vizsgálatára a Szegedi Járásbíróságot és a Szegedi Törvényszéket jelölte ki.

A változások értelmében az ügyészségnek nyolc, illetve tizenöt napja lesz arra, hogy a bíróságra kísérje a tetten ért elkövetőt, vagy azt, aki beismerő vallomást tett. Emellett előfordulhat, hogy a vádhatóságnak már a bűnügyi őrizet 72 órás időtartama alatt döntenie kell a bíróság elé állításról. Az ügyvédi kar szintén megtette az előkészületeket – tudtuk meg. Az említett ügyekben ugyanis kötelező lesz a védelem, az illetékes kamarák így kibővítik azoknak a névsorát, akik kirendelt védőként részt vesznek a büntetőeljárásokban.

A jogszabály tartalmazza azt is, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő büntetőeljárásokat minden más ügyet megelőzően kell elintézniük a hatóságoknak.