Járulékcsökkentési javaslattal lendítené fel a foglalkoztatást, és orvosolná a szakemberhiánnyal küzdő munkáltatók problémáit a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), mivel a munkaerőhiány erős béremelési nyomással társul, ráadásul a világszinten magas adóék miatt a munkavállalók egységnyi nettó bérpozíciójának számottevő javítása aránytalan vállalati terhet jelent.
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak is eljuttatott elképzelés szerint az államnak meg kellene elégednie a versenyszféra munkával kapcsolatos terheinek reálértéken történő szinten tartásával. A javaslat alapján ha egy adott évben az infláció két százalék, a versenyszféra béremelkedése pedig ötszázalékos, akkor a munkáltatók által befizetett közterhek és adók csökkenjenek három százalékkal. Ez a szabály addig legyen érvényben, amíg az adóék nem éri el a visegrádi országok, esetleg az újonnan csatlakozott EU-tagok átlagát.

A közszférában dolgozók létszámának átgondolt csökkentését is szorgalmazzák. Azt is javasolták, hogy a versenyszféra munkaerőigényeinek növekedésével párhuzamosan a közmunkára jutó források egyre növekvő részét fordítsák a mobilitás, ezen belül is az átköltözés, illetve a hatékony képzés támogatására. A munkaadókat terhelő adóék csökkentése szerintük elengedhetetlen. Úgy vélik, ennek eredménye a kisebb állam, alacsonyabb közterhek, magasabb foglalkoztatás lehet, és a versenyképesség megtartása mellett emelkedő reálbérek a versenyszférában.