Augusztus közepe óta a Fidesz–KDNP népszerűsége öt százalékponttal, 34 százalékra erősödött, a kormánypártok támogatottsága egy éve volt ilyen nagy – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.
Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője lapunknak elmondta: a kormánypárt örül az eredménynek, de kellő alázattal és tisztelettel kell hozzáállni a közvélemény-kutatási eredményekhez is. Hozzátette: jól látszik, hogy hamisak azok az ellenzéki riogatások, amelyeket a gazdaság állapotával kapcsolatban fogalmaztak meg a balliberális kispártok. Tuzson Bence szerint érezhető, hogy a gazdaság növekedik, adókat is lehetett csökkenteni, a családtámogatási rendszer is működik. A migráció kapcsán a poltikus úgy fogalmazott: mielőtt elindította volna saját politikáját, a magyar kormány megkérdezte az emberek véleményét. Több mint egymillióan válaszoltak a kérdésre, és a kormány az emberek döntése alapján azt a politikát folytatta, hogy a határt meg kell védeni – emlékeztetett a szóvivő.

A parlamenti pártok közül a közvélemény-kutatás szerint négy százalékon álló LMP nem kívánt reagálni a felmérés eredményére. A nyolcszázalékos támogatottságú Magyar Szocialista Párt közlékenyebb volt. Képviselőik többsége annak tudja be az eredményt, hogy a migrációs kérdés miatt ugrott meg a Fidesz népszerűsége. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető-helyettes szerint a kormánypárt uralja a kommunikációs teret, a bevándorlás kérdése pedig egy olyan valós probléma, ami nemcsak a magyar embereket érdekli, hanem egész Európát. Ugyanakkor hozzátette, a közvélemény-kutatásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az intézetek melyik oldalhoz állnak közelebb. A 17 százalékon álló Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint nincs semmi meglepő a Fidesz támogatottságának eredményében, ami a bevándorlási hullámnak köszönhető. Mint mondta, egy katasztrófa vagy egy katasztrófa közeli állapot esetén az emberek igyekeznek felsorakozni a kormány mögött. Mirkócki kiemelte, pártjának az a fontos, hogy megtartsa a szavazóbázisát. A Jobbik szóvivője rámutatott, a valós eredményeket majd akkor lehet látni, ha a klasszikus értelemben vett belpolitika kerül újra a középpontba.

Az Együtt egyszázalékos támogatottságot tudhat magáénak. Szelényi Zsuzsa országgyűlési képviselő nem csodálkozott a Fidesz előretörésén, szerinte a kormánypárt hónapok óta egy radikális, szélsőjobbos, populista propagandakampányt folytat Magyarországon, ebben az értelemben a Jobbik a vetélytársa.

A PM-es Szabó Tímea erősen fogalmazott a Nézőpont Intézet felmérésével kapcsolatban, szerinte annak eredményéből minden józan gondolkodású ember mindig gyököt von. Ugyanakkor sajnálatosnak tartja azt, ahogyan dübörög a kormánypropaganda, amelyben a kabinet egymásnak teljesen ellentmondó hazugságokkal traktálja az embereket a menekültekkel kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció a Nézőpont szerint ötszázalékos népszerűséget tudhat magáénak. – Az, hogy a kormánypárt népszerűsége nőtt, egy dolog – nyilatkozta lapunknak Varju László, a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője, aki inkább saját pártja népszerűségét emlegette. A poltikus úgy fogalmazott: a DK szembe ment a kormány gyűlöletkeltő politikájával.

Forrás: Magyar Idők