Nyolcszáz migránsnak tudnak majd alvási lehetőséget biztosítani a szeptember 10. és 15. között elkészülő VIII. kerületi Verseny utcai ideiglenes szociális blokk területén - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.
Azt mondta, Budapesten egy központi, ideiglenes szociális blokk lesz a Verseny utcában, ez a telep a posta által felajánlott tartalékterülettel opcionálisan kiegészülhet.

A blokk berendezése szeptember 10. és 15. között elkészül, nyolcszáz ember tud majd lefeküdni a 1760 négyzetméteres területen - közölte Tarlós István hozzátéve: 72 rajsátort állítanak fel.

Mint elmondta, a sátrakat hármasával állítják fel, egy hozzávetőlegesen 100 négyzetméteres területen felállítanak egy anya-gyermek sátrat is. Lesz 40 WC, 36 zuhanyzó, 6 ivókút, egyenként 12 ivóhellyel, valamint 60 áramvételi hely, hogy például a telefonjaikat fel tudják tölteni a migránsok.

A területen 24 órás orvosi szolgálat is működik majd a vöröskereszt közreműködésével, a telepen nem lesznek rendőrök - közölte Tarlós István megjegyezve: arra nincs lehetőség, hogy blokk zárt legyen.

A főpolgármester hangsúlyozta: nem elszállásolni akarják a migránsokat, hiszen - mint mondta - meg sem különböztethető, hogy ki milyen célból jött. Itt nem menekülttábor lesz - hangsúlyozta Tarlós István, aki közölte azt is, egyelőre fűtésben "nem nagyon" gondolkodnak.

Elmondta, a Verseny utcai blokk beüzemelésével egy időben megszüntetik a Déli és a Keleti pályaudvari ellátó hely. A Nyugati pályaudvar melletti körülbelül tíz napig üzemel majd a központi szociális blokk megnyitása után.

Szólt arról, keresnek további területeket is, mert nem biztos, hogy elég lesz egy szociális blokk. 

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Budapestinfó címmel a jövőben Tarlós István kéthetente tart sajtótájékoztatót fővárosi ügyekben.

Forrás: MTI