Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.
A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A tömeg egyszer már megállt, hogy bevárja a lemaradt időseket. 

Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat.

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.
Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült.

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. Erről azonban bővebben nem beszélt.

Forrás: MTI