Gyorsított eljárásban négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy román férfit, aki néhány héttel ezelőtt 12 külföldi állampolgárt fejenként 500 euró ellenében próbált Németországba csempészni - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.
Ibolya Tibor közleményében az áll: a vád szerint a román állampolgárságú férfi ismeretlen társával megállapodott abban, hogy a nyolc szír és négy afgán állampolgárt fejenként 500 euró körüli összegért Ausztrián keresztül Németországba szállítja. Augusztus 2-án hajnalban vette fel a külföldieket, akiknél nem volt az államhatár átlépésére jogosító okmány, és elindult velük a magyar-osztrák határ irányába.

A gépkocsit azonban még a főváros IX. kerületében megállították a rendőrök, és előállították a 36 éves román férfit. A nyomozás eredményeként a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban - a két államhatár miatt - kétrendbeli, vagyoni haszonszerzés végett több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állította.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészi indítvánnyal megegyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint négy évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős. A bíróság az ügyész indítványára fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig.

Forrás: MTI