Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sokszoros, mintegy hétszeres volt a túljelentkezés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) honvédtiszti alapképzéseire. Ez a szigorú felvételi követelményekkel együtt garantálja a professzionális haderőhöz szükséges utánpótlást a Magyar Honvédségben - nyilatkozta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök az MTI-nek.
Augusztus 20-án, csütörtökön 94 honvédtisztjelölt teszi le katonai esküjét a Parlament előtti Kossuth téren. Az avatandó tisztek mintegy tíz százaléka nő. A most végzettek csaknem harmada legalább jelesre diplomázott, köztük 13-an Kiváló Tanulmányokért kitüntető címben is részesültek. Ezt azok kaphatják, akiknek a tanulmányi átlaguk mind a nyolc félévben legalább 4,51 volt. A fiatal tisztek 21 szervezetnél kezdik meg katonatiszti pályafutásukat.

Idén több mint 550-en jelentkeztek az egyetemi katonai szakokra. A legnagyobb túljelentkezés a katonai logisztika szakra volt - mondta a vezérkari főnök. Megjegyezte: a jelentkezők közül valóban a legjobbak kezdhetik meg tanulmányaikat honvédtisztjelöltként az NKE-n.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Benkő Tibor úgy gondolja, a hivatásos katonai pályára jelentkezők mind tudásban, mind fizikálisan maximálisan felkészültek a feladatra. 

Emellett viszont a honvédtiszti alapképzés felvételi eljárásának fontos része egy pályaalkalmassági orientációs beszélgetés is, amely keretében a katonai pálya iránti elkötelezettséget mérik fel - említette meg. A beszélgetésekből az olvasható ki, hogy a jelentkezők sajnos keveset tudnak a Magyar Honvédség feladatrendszeréről, felépítéséről, ugyanakkor a motiváltságuk kiemelkedő - mondta Benkő Tibor.

Forrás: MTI