A legutóbb nyilvánosságra került beszélgetésben a volt lengyel miniszterelnököt kérte egy oligarcha arra, hogy a lengyel elhárítás segítsen megvédeni ukrajnai beruházását.
Újabb hangfelvétel részletei kerültek nyilvánosságra a tavaly nyáron kirobbant lengyel lehallgatási botrányban. Ezen Donald Tusk volt kormányfő a júliusban elhunyt lengyel oligarchával, Jan Kulczykkal beszélgetett Ukrajnáról – tudósít az MTI.

A Gazeta Wyborcza napilap értesülése szerint Kulczyk ukrajnai beruházási tervekről tárgyalt az akkori miniszterelnökkel. Az energetikával foglalkozó üzletember azt tervezte, hogy Ukrajnából áramot szállít nyugatra, az ukrán erőművekbe pedig lengyel szenet. Azt kérte Tusktól, hogy a lengyel elhárítás segítsen megvédeni vállalkozását Oroszország esetleges provokációival szemben. A felvétel Tusk szolgálati villájában készült.

A lap birtokában lévő, a lengyel Korrupcióellenes Hivatal által készített jegyzék szerint a felvételt a Belbiztonsági Hivatal két volt ügynöke több, mint 700 órányi hanganyaggal együtt megpróbálta eladni. Ugyanakkor a hivatal szóvivője tagadta, hogy volt munkatársai üzletelnének a hanganyaggal.

A tavaly júniusban kirobbant lehallgatási botrány során nyilvánosságra került felvételeken több botrányos ügyre utaló beszélgetés hallható. Az egyik hanganyagon például a korábbi belügyminiszter a jegybankelnökkel arról beszélget, hogy a központi bank kész anyagi támogatást nyújtani a kormánynak a választások előtt, ha cserébe eltávolítják tisztségéből a pénzügyminisztert.

Júniusban kiszivárgott az interneten az ügyről szóló nyomozati anyag is, mely megállapította, hogy az érintett köztisztviselők nem lépték túl hatásköreiket, de a dokumentum részleges kormányátalakításhoz ás a házelnök lemondásához vezetett. Az ügyészségi nyomozás azóta is csak a hangfelvételek keletkezési körülményeit vizsgálja, a lehallgatott beszélgetések felvételeit és leiratait ugyanakkor folyamatosan hozzák nyilvánosságra a lengyel lapok.