Egy krakkói művészt, Ewa Landowska kaligráfus átmásolta kézírással a lengyel alkotmányt a megválasztott köztársasági elnök, Andrzej Duda augusztus 6-i eskütételére. Erre az elnöki hivatal kérte fel, s a kézzel írt alaptörvényt később, különleges ünnepi alkalmakkor fogják használni.


A művésznő rendkívül elégedett a nem tipikus felkéréssel. Három hónapon keresztül dolgozott művén. – Nagyon örülök, hogy éppen rám esett a választás. Államunk legfontosabb dokumentumának átmásolása háromhavi munkám – nyilatkozta Landowska.

A másolt dokumentumot különleges, italika betűtípussal kézírással csinálta meg a kaligráfus, ez a XVI. században keletkezett Olaszországban. Az egész munka 83 oldal, azaz ugyanannyi oldal, mint az eredeti. A papírt az olasz Fabriano gyárból hozták.

A művésznő azt hangsúlyozta, hogy munkájának egyik legfontosabb eleme a megfelelő anyag és betűtípus kiválasztása volt: – Olyan időkben élünk, amikor egy irat információs funkciót tölt be, s nem csupán esztétikait, m int régen. A Lengyel Köztársaság alkotmánya egyrészt egy olyan dokumentum, amely megérdemli a méltó grafikai átdolgozást, ugyanakkor nehéz megtalálni a határt az aktuális stilizációt úgy, hogy az ne lengyel infantilis – mondta.