Váratlanul, az első hírek szerint egy rutin kardiológiai beavatkozás következtében elhunyt Bécsben Lengyelország leggazdagabb embere, Jan Kulczyk. 65 éves volt – Lech Walesa azt mondta róla a köztelevízió híradójában: „Nagyon kedveltem, remek ember volt, és nagyon tehetséges, de nem egyszer azt kérdeztem tőle: miért dolgozol annyit, hiszen elég gazdag vagy?De sosem tudta abbahagyni.”


Kulczyk a leggazdagabb lengyel volt, a Wprost című hetilap az idén vagyonát 15,1 milliárd zlotyra becsülte.

Hogy mennyire a munka megszállottja volt, jól mutatja, hogy aznapra. amikorra kiírták – akkor hajnalban hunyt el –, jó néhány üzleti találkozót beszélt meg – Varsóban. A legutóbbi hírek szerint tüdőembólia okozta halálát, temetéséről már döntöttek, szerdán lesz, Poznanban.

Kulczyk a nevét viselő Holding és egy nemzetközi befektetési csoport tulajdonosa volt. Éppen a Kulczyk Investmens volt az első lengyel energetikai magáncég nemzetközi terjedelemmel. Ez az energia konvencionális és modern forrásokból való előállításával, forgalmazásával és az elektromos energia és annak termékei forgalmával foglalkozik. Részvényei voltak többek között a San Leon Energy, a Neconde Energy Limited, az Ophir Energy, az Oi Ventures és a Centar vállalkozásokban ez utóbbi Afganisztánban keres nyersanyagokat. A legtöbbet, mert a részvények 50 százalékát az üzletember a Serinus Energy-be fektette, amely Ukrajna, Románia, Tunézia és Brunei területén termel. Emellett 7 milliárd zlotyra becsült részvényei vannak a világ második legnagyobb termelő cégében. Ingatlanokkal is foglalkozott, 2008-ban egy dubai iroda komplexus építésébe fektetett be, és tulajdonosa volt a varsói luxusiroda, az Ufficio Primo-nak. 5 éve vett 120 millió dollárért egy 90 méteres luxushajót is.

A milliárdos alapította meg a Lengyel Üzleti Tanácsot, amelynek kétszer is elnöke volt, a kultúrába is befektetett, pl. a Varsói Lengyel Zsidók Történelme Múzeumának 20 millió zlotyt utalt át.

Kulczyk azt ismételte, szerencséje volt, mert az első millióját apjától kapta, aki Németországban szerezte vagyonát, a további pénzeket is éppen apja cégénél kereste. Az első külkereskedő cégét 1981-ben alapította, ez volt az Interkulpol. 1988-ban tért át az autóiparra, megteremtve Lengyelországban a Volkswagen első terjesztő hálózatát. Többször is átvett állami cégeket, hogy aztán azokat külföldi vállalkozásoknak adja el – sokan vetették ezt a tevékenységét a szemére.

A lengyel közgazdászokat sokkolta a milliárdos halálhíre, hatalmas üzleti tehetségnek tartották, a változások és változtatások emberének, aki nagy hatalmat épített, emellett széles karitatív és társadalmi tevékenységet is végzett. Elhunytát nagy veszteségnek tartják. Halálhírére a tőzsde is azonnal reagált – részvényei árai azonnal estek.