Európa nem futamodhat meg a migrációs válság elől, mert a tét az Európai Unión belüli szabad mozgás - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a cseh nagykövetek éves értekezletén elmondott beszédében.
Sobotkának meggyőződése, hogy elsősorban a migrációs válság okai kezelésének kellene az eddigieknél nagyobb figyelmet szentelni.

"Az Európai Unióban kialakult helyzet megoldása szempontjából kulcsfontosságú tudatosítani, hogy a migrációs probléma összeurópai probléma. Ez elől a kihívás elől sehogy sem lehet kitérni, elmenekülni. A tét nagy - az Európai Unión belüli szabad mozgás, a schengeni rendszer, tehát az európai integráció egyik alappillére" - jelentette ki a cseh miniszterelnök a misszióvezetők előtt.

Sobotka szerint Európa nem szorítkozhat csak a válság következményeinek megoldására. "A migrációs hullám tényleges megfékezésére a szíriai és a líbiai háborús konfliktusok befejezésére van leginkább szükség" - mutatott rá a cseh kormányfő. Hasonló módon fontosnak tartja, hogy javuljanak az életfeltételek és körülmények azokban az országokban, ahonnan a migránsok döntő többsége érkezik. A migráció megszűnésére csak akkor lehet számítani, ha az érintett országok méltó életet és jövőt tudnak biztosítani lakosaiknak, hogy azok ne kockáztassák életüket a sivatagokban és a tengereken - fejtette ki.

A cseh kormányfő beszédében fontosnak minősítette a visegrádi csoport (V4) tevékenységét, s ellenezte, hogy az euróövezet országai elkülönüljenek az EU-többi tagállamától. "Nem akarunk újabb uniót az unión belül" - mondta Sobotka. Leszögezte, hogy Csehország biztonságának garantálását a mai bonyolult nemzetközi helyzetben továbbra is a NATO-n belül képzeli el.

Forrás: MTI