Az illegális  bevándorlók növekvő száma miatt Csehország várhatóan augusztusban vagy szeptemberben tovább erősíti határai védelmét - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután csütörtökön Prágában Tomás Tuhy országos rendőrkapitánnyal folytatott megbeszélést.


"Jelenleg vizsgáljuk a kialakult helyzetet és a korábban foganatosított intézkedések hatékonyságát. Valószínűsíthető, hogy augusztus folyamán szigorítjuk az ellenőrzéseket és több rendőrt vetünk be" - mondta Chovanec újságíróknak. A rendőröket azokból a régiókból vezényelnék a déli határra, ahol nincsenek migrációs problémák - tette hozzá a miniszter.

Tuhy szerint a határellenőrzések megszigorítása augusztus végén vagy szeptember elején esedékes. "Ha sikeresen akarunk harcolni a jelenséggel, amely nemcsak a Cseh Köztársaságot érinti, akkor szükség van arra, hogy a rendőrség intenzívebben ellenőrizze a határt és a Csehországba belépőket" - hívta fel a figyelmet Tuhy. Megjegyezte, hogy mintegy száz rendőrt terveznek áthelyezni a déli határvidékre, főleg a cseh-osztrák határra.

A rendőrkapitány szerint az utóbbi másfél hónapban - miután szigorították a határövezet rendőri ellenőrzését - mintegy 750 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a cseh hatóságok, közülük mintegy kétszázat sikerült visszaküldeni abba az országba, amelynek területén a schengeni övezetbe léptek. 

Csehországban az első fél évben összesen 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi migránsok befogadását.

A menekültügyi helyzetet hétfőn a cseh-osztrák belügyminiszteri találkozón is megvitatták. A miniszterek egyetértettek a határellenőrzések szigorításának szükségességében.

Forrás: MTI