Csaknem háromszázmillió forintból helyreállítják a Zagyva árvízvédelmi töltésének hétszáz méteres szakaszán az elmúlt évek árvizei miatt megrongálódott gátat és támfalat Szolnok belvárosában.


Lovas Attila elmondta: a napokban kezdődő, év végéig tartó beruházás során megerősítik a dr. Sebestyén Gyula körúti közúti híd és a vasúti híd közötti jobb parti töltés vízoldali részét, felújítják a töltés melletti sétányt és kerékpárutat is. A magas szintű árvízi biztonság megteremtésén túl a városképbe illő arculatot kap a Zagyva jobb parti sétánya.

Kicserélik a támfalat, az egyik oldali rézsűt átépítik, erősítésképpen egy méter vastag agyagtakarást kap, a másik oldali töltéslábban pedig mélyszivárgót alakítanak ki, ezzel megoldódik a gáton átszivárgó víz összegyűjtése és elvezetése - közölte az igazgató.

Felszedik a sétány térkőburkolatát, majd - a védmű helyreállítása után - újból lerakják, mivel a töltéskoronán kialakított kerékpárút és gyalogút műszakilag szoros kapcsolatban áll a mellette lévő támfallal, így annak állapota és minősége is fokozatosan romlott a támfal mozgása miatt. A kivitelezés ideje alatt a kerékpáros forgalmat a Kassai út-Szántó körút-Várkonyi tér útvonalra terelik - fűzte hozzá.

Lovas Attila elmondta: a csaknem háromszázmillió forintos beruházás a 2013-as árvíz idején megsérült védművek helyreállítási programjában valósul meg, kivitelezője a közbeszerzésen nyertes Kötiviép’B Kft.

Forrás: MTI