Bemutatjuk azokat a budapesti helyeket, amelyek 1000 forint alatt kínálnak harapni valót, vagy 1000 forintnál olcsóbb fogásokat is tartanak az étlapon. A célunk az volt, hogy alternatívát kínáljunk a fornettis zacskóból metrón elmajszolt péksüteményekkel szemben, és olyan büféket, bisztókat is bemutassunk néhány mondatban, ahol leülhettek az étkezéshez.


Természetesen a teljesség igénye nélkül válogattunk és teszteltünk. Szeretnénk, ha kommentben megírnátok itt, a cikk alatt, hogy ti milyen olcsó étkezdéket, kifőzdéket ismertek.

1. A legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás: 200 forintos pizzaszelet

A Király utcai pizzaszeletes és a Nagymező utcában található albán pékség is kínál olcsó, kényelmes megoldást. (Utóbbiban 199 forint van kiírva - mivel egyforintos érme már nem létezik, ennek nem sok értelmét látjuk, de ők tudják.) Egyik sem a magyar konyha vagy a street food csúcsa, nem állítanánk, hogy válogatott alapanyagokból dolgoznak, de valóban laktatók, és néhány száz forintból degeszre tömhetitek magatokat.

2. Gyrosos a Király utcában

A pizzaszeletes mellett található keskeny bejáratú üzletet többször teszteltük, minden finom volt, amit itt kipróbáltunk, és a pékséggel, illetve a szeletes üzlettel ellentétben le lehet ülni. A töltött bucira emlékeztető étel a török pizza, többféle ízesítéssel kapható, egy darab 400 forint, és pont jól lehet vele lakni. A gyros pitában 600 forint, a pizzaszelet pedig 250. A pultban lévő ételek naponta változnak, és mindig találtok olyan fogást, amit 1000 forint alatt megúszhattok.



3. Egyszerű, de nagyszerű kávézó a Kertész utca és a Király utca sarkán

590 forintos, normális méretű szendvicseikkel, 350 forintos melegszendvicseikkel és az utánozhatatlan házi mascarponés rétessel tarolnak. Ha krémest és melegszendvicset kértek, a kettő együtt 740 forint. A pultból kapható szendvicseik közül például a sonkásat ajánljuk, nekünk az ízlett a legjobban. Ha legfeljebb egy ezresből akartok sütizni, akkor is remek választás, a szilvás pite például 350 forint, a diós ostya 390, a kókuszos keksztekercs 250. 



4. A Rapaz a Blahánál

Pontosabban az Erzsébet körút négy szám alatt. Klasszikus szendvicset már 490 forintért kaphattok - ez császárzsömle frissen sült csibecombbal, csemege uborkával, majonézzel. A Kedvenc már szezámmagos zsömlével készül, és a csibecomb mellé jégsaláta, paradicsom, káposzta saláta kerül, az ára 650 forint. A dupla sajtos szendvics 790 forint - összesen ötféle szendvicsük van. A Rapaz specialitása a papírpohárban elvihető leves, bár ezektől ne várjátok, hogy egész napra jóllaktok velük.


5. Kamara Bisztró és Café a Dohány utcában

17 éve működnek, korábban inkább csak iszogatni ültünk be, de áprilisban megújult a konyhájuk és a kínálatuk, mi pedig már teszteltük. Nappal elsősorban a menük miatt ülhettek be: 1100 forint, de külön is kérhetitek a két fogást. Így ha csak egy levest szeretnétek, 300 forintért a tiétek, ha csak főételt esztek, az 800 forint. (Nem mellesleg sokkal kulturáltabban fogyaszthatjátok el, mint ha rohanás közben sebtében bekapnátok valamit egy papírzacskóból...) A séf korábban a Náncsi néni vendéglőjében és a Café Alessióban is dolgozott, az apró konyhán magyaros és olaszos ételek is készülnek.




6. Egy kedves kis hentesüzlet a Hajós utcában

Ha valami autentikus dologra vágytok, akkor remek választás ez a kis hentesüzlet. 1991-ben nyitottak, azóta folyamatos a kiszolgálás. Mit ehettek? Természetesen sült kolbászt, sült disznóságokat, és kérésre a finomságokból a helyszínen készült szendvicseket. Ha egy kis jó szóra is vágytok, a tulajdonos, Pálinkás József bárkivel szívesen beszélget, nekünk például elmondta, hogy 24 éve a nyitáskor csak a Belvárosi Közértnek (V-VI-VII. kerület) 78 hentesüzlete volt, ma pedig egész Budapesten csupán 73 üzletet találtok... 





7. Balettcipő Bisztró

Márciusban újították fel, a tulajdonos is új - korábban a 400 üzletvezetője volt -, és a jelek szerint lélekben is megújult a régen igen kedvelt teraszos helyünk a Hajós utcában. Mindössze két olyan fogásuk van, ami 1000 forint alatti, az egyik a fehérboros mini kolbászkák 850-ért, a másik a mini gourmet plesjkavica kaymakkal, 920-ért. Sörkorcsolyának, borkorcsolyának való adagok, de amit tudnak, az nem kevés: a kolbászkák isteni boros mártásban fürdenek, az étel egyszerre édes, csípős és sós, az utolsó cseppet is kitunkoltuk a tálból a friss kenyérrel. Ha egyszer-egyszer belecsaptok a lecsóba, és beültök valahová vacsorázni, jó szívvel ajánljuk.




8. Csoda Csibe - Magic Chicken

2015 májusában nyílt Budán, a Batthyány utcában ez a kis üzlet, és csúcsidőben már sor áll a pultnál. Taxisok, motoros futárok, bútorszállítók tartják fel a forgalmat miattuk a Batthyány térnél. Mi a titkuk? Az 500 forintos rántottcsirkés szendvics. Nagy buci, frissen, az orrotok előtt sütött rántott hússal, hagymával, uborkával, paradicsomszelettel - ha akarjátok, majonézt is adnak hozzá, ez az árban van. Kérhettek rántotthúsos, grillhúsos tálat is, ez mondjuk már 1000 forint felett van. Ha iszonyúan éhesek vagytok, és rengeteget bírtok enni, kérjetek két szendvicset, az csak 1000 forint és a probléma jó időre letudva. Amilyen egyszerű, olyan jó, semmi sincsen túlbonyolítva, azt kapjátok, amire számítotok.




Ha tetszett az összeállítás, ajánld másoknak is!