Ékszert idéző házú, apró trópusi csigák tűnnek el majdnem olyan gyorsan, ahogyan a kutatók felfedezik őket.
 
A miniatűr puhatestűek – melyek átlagosan csak 1-3 milliméteresek – a Plectostoma nem tagjai. Házuk gondosan kidolgozott és szabálytalanul felcsavarodó, ezért teljesen elütnek az általánosságban látott csigáktól.

A Plectostoma nem tagjai Malajzia és Délkelet-Ázsia mészkődombjait befedő zuzmókon és mohákon élnek. Nem nagyon mocorognak, ezért nem szokatlan, hogy a különböző dombok többféle fajnak adnak otthont, melyek csak azon az egy helyen találhatóak meg – írják a 31 csigafajt, köztük 10 korábban ismeretlent dokumentáló tanulmány szerzői a Zookeys folyóiratban. A csapat korábbi gyűjteményeket, új megfigyeléseket és a házak alakjáról készült CT-felvételeket használta fel a csigák besorolásához.

Sajnálatos módon a mészkődombok könnyű célpontok a bányászoknak, és lassacskán elfogynak, ahogyan alkotóelemüket cementkészítéshez felhasználják. Ennek folytán az apró csigák élőhelye is eltűnik.

A kutatók szerint a kihalások igen gyorsan mennek végbe. A Plectostoma sciaphilum faj például már 2003 környékén kihalt, amikor az élőhelyét felhasználták. Legalább további hat faj néz szembe hasonló fenyegetéssel: becsléseik szerint az egyik általuk fellelt faj, a Plectostoma tenggekensis már az év végére eltűnhet.