Egy nagy léptékű nemzetközi kutatás eredményei szerint a kávéfogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek kockázatát.
 
Éppen az ellenkezője igaz: aki átlagosan napi 3-5 csészével iszik, annál húsz százalékkal kisebb a szívbetegségek esélye, mint annál, aki egyáltalán nem kávézik.

A Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatói azt találták, hogy napi 3-5 kávé fogyasztásakor a legkisebb a szélütés, a szívinfarktus és más szívproblémák valószínűsége - olvasható a Circulation című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Átlagosan kevesebben szenvedtek ilyen problémáktól még azok közül is, akik akár napi hét csészével ittak, mint azok, akik sosem éltek vele. Az absztinensekhez viszonyítva csak a napi kilenc-tíz adaggal fogyasztóknál nőtt meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata - írták a Harvard Egyetem epidemiológusai, akik összesen 36 tanulmány eredményeit értékelték.

A tanulmányok csaknem 1,3 millió résztvevő adatait tartalmazták, 48 ezren voltak közülük szívbetegek, 12 ezren szenvedtek agyvérzést. A mértékkel fogyasztott kávé nem kockázati tényezője az agyvérzésnek. Inkább azt tanácsoljuk az embereknek, ügyeljenek a vérnyomásukra, mozogjanak, ne dohányozzanak - magyarázta az eredményeket Hans-Christoph Diener, a Német Neurológiai Társaság munkatársa.

Az összehasonlítást az teszi bonyolulttá, hogy ma másképp készítik a kávét, mint régebben - tették hozzá a kutatók. Korábban az őrleményt leginkább megfőzték, ma filteren szűrik át. A főzött fekete bizonyíthatóan növeli a vérzsír szintjét, a filteres kávé nem. Lehetséges, hogy ma egyszerűen egészségesebben készül az élénkítő ital.