Miközben a Föld északi féltekéjén beköszöntött a tavasz, a NASA Opportunity marsi robotja hasonló tavaszünnepet ül a bolygó felszínén.
 
A tíz éve a marsi port járó Opportunity már számos zord időjárási körülményt élt túl, amelyek állandó jelleggel vaskos porréteggel borították be napelemeit, és matt, a napsugarakat blokkoló bevonatot képeztek rajtuk.

Az elmúlt két hétben azonban kétszer is segítségére sietett a szél, és a rozsdavörös por egy részét eltávolította, így több napfény hullott a napelemekre, jelentősen felduzzasztva a hatkerekű robot energiatartalékait.

Ezenkívül a marsi déli féltekén is beköszönt a tavasz – a nap magasan a horizont felett függeszkedik - , ezért az Opportunity már több mint 615 wattórányi energiát termel, ami 70 százalékos növekedés a két hónappal ezelőtti szintkehez képest.

A robot már többször megtapasztalta a marsi szél tisztító erejét, amely hozzájárult élettartama meghosszabbodásához. (Ikertestvérével, a Spirittel 2004-ben landolt a bolygón eredetileg 90 napos küldetésre.)

A NASA által közzétett új fotón a robot árnyéka látszik a késő délutáni nap fényében március 20-án. Az árnyékok a McClure-Beverlin-lépcsőre esnek, mely az Endeavour-kráter nyugati szegélyén található. Az Opportunity az ősi környezetet kutatja az itteni kőzetrétegekben. Tíz éve landoltak a Marson a NASA ikerrobotjaiÚjabb vízre utaló nyomokat talált a tízéves Opportunity a Marson.