2014. esztendőben is elstartolt a GiGaRádió és elkezdte az évet. A hírlevél ez alkalommal mindössze a születésnapi rendezvényünket hivatott bemutatni és reklámozni. Minden egyéb információt, ami eddig történt velünk az utolsó hírlevelünk óta, megkaptok a következő negyedévi, II. hírlevelünkben. Kérdezhetnétek, hogy miért van ez? … a válasz egyszerű: sajnos a munka és a szülinapi készülődés közepette nem jut mindenre időnk. Viszont igyekszünk :)

GiGaRádió története

Néhány gondolatot szeretnénk megosztani veletek, hogy honnan is indult a GiGaRádió, hol tart most, és milyen célokat szeretnék megvalósítani.

Réges-régen, anno jó pár évvel ezelőtt - olyan 2007 tájékán - volt egy közösségi oldal..........

Az ottani vezetők fejéből kipattan az ötlet, hogy kellene egy rádiószerű dolgot csinálni, amivel a fent lévő tagokat lehetne szórakoztatni, hogy kellemesebben töltsék az idejüket. A kezdetek kezdetén, még csak a monoton zenéken volt a hangsúly, amit gyakran kezdetleges minőség, szabadon választott műsoridő, rendszertelenség, valamint az élő megszólalások kósza feltűnése illetve hiánya jellemzett. Aztán kb. 1 év elteltével, az akkori új vezető Kocso81, határozottságának, és lelkesedésének köszönhetően, valami elkezdet rádiószerűvé válni. Megjelent egy kezdetleges műsorbeosztás, amit előre meg lehetett osztani a hallgatósággal. Elkezdődött az akkori szedett-vedett társaság, megregulázása.  Elhangzott a nagy kérdés: Akarsz rádiózni vagy sem? Illetve megszületett az Első számú szabály, mely szerint: Ha élő műsorvezetés van, az adott rádiós köteles megszólalni az adása alatt!   A zeneszórást az automata is el tudja végezni, tehát műsorvezetőre ez esetben nincs szükség. A cél pedig nem ez volt. Ezt követően tudatosan lettek a műsorvezetők válogatva, felvételiztetve. Ez a felvételi rendszer mára már sokkal komolyabb, és felelősségteljesebb lett az elődjénél.

- 2009 táján egy akkor még gyakorolni vágyó rádiós (név szerint: atosz) jóvoltából, szorgalmazásra került egyfajta műsorstruktúra alkalmazása. Valamint elkészültek az első „introk”, illetve átvezető spotot.  Ettől fogva, a giga mint rádió, elkezdte kibontani a szárnyait.

- 2010-es esztendőben jó pár esemény hatására, rengeteg minden változásnak indult a giga életében. Tavasszal aztán, egy nem várt esemény (sündörgés) következtében a közösségi oldal  elhallgatott. Ekkor egy másik lelkes mv. név szerint Kacsa  elkészítette egy külön álló  web oldalt, melynek segítségével még szélesebb körben lehetett a világ  tudtára adni, hogy létezünk. Mindezek hatására sikerült elérnünk, hogy a 2-6-ról átlagosan 15-20, csúcsidőben 30 feletti hallgató élvezze műsorainkat.

Talán az egyik meghatározó esemény (ami a későbbiekben elég fontos szerepet játszik majd) az volt, hogy az akkor még mit sem sejtő Gery és Kanada egyszerű halandó hallgatóként kísérte figyelemmel az eseményeket. Javában tombolt a nyár, az akkori csapat, illetve e két emberke között barátság szövődött. Amit egy meghívás követett, a gigarádió 2. összejövetelére. Akkoriban ez nagy megtiszteltetésnek számított, hiszen külsős nem igazán került a meghívottak listájára.  Aztán az akkori vezető szájából elhangzott a kérdés: "Nem akartok rádiózni?"

"......kicsoda éééén, azt se tudom mi fán terem ez az egész, mennyé máááá a ........."

Ennek a vége az lett, hogy a két testvér megtette első lépéseit a rádiózás rögös útján. Kezdetben, az érzés teljesen semleges volt. Aztán ahogy teltek múltak a napok, hónapok, egyre inkább a lelkesedés, és a szórakoztatni vágyás hatalmasodott el rajtunk. Ezt az érzést az akkori kollegák és hallgatók is megerősítettek bennük. Aztán a rádió háza táján emberek mentek, és szerencsére jöttek is, ki rövidebb, ki hosszabb időre vette fel a fülest és ragadott mikrofont. Aztán a sok konfliktus az akkori közösségi oldal vezetőségével (ami ugye a nagy sündörgés után ismét megnyitotta kapuit) oda vezetett, hogy az akkori brigádvezetőnek távoznia kellett így ideiglenesen robovics lett a körzeti megbízott, az összekötő. Ez után egyre inkább kezdtünk eltávolodni az "anya oldaltól". A gigarádió (amit még direkt kisbetűvel írok) lényegében, kisebb-nagyobb belső feszültségekkel tarkítva működött, pörgette a dalokat, szólt a zene, dübörgöd a rádió. Folyamatos fejlődés vette kezdetét, ami a fix műsor tervel kezdődött. Ez által jól átlátható, és tervezhető adásolásra nyílt lehetőség. A hallgatók is kedvükre tudtak válogatni a zenei stílusok és műsorok között. (Retro, Kívánságműsor, Live Mix, Mulatós slágerek, stb...)

Míg nem 2011 tavaszán már azt hittük, semmi rossz nem jöhet (hozzáteszem már megint tévedtünk) kaptunk egy elég komoly email-t. Melyben közölték, hogy tevékenységünk jogi akadályokba ütközik. Válaszút elé érkeztünk. A nagy kérdést: Hogyan tovább? A két út, ami közül választani lehetett az-az, hogy csináljuk tovább vagy megszüntetjük eddigi szórakoztatásra feltett szabadidőnket. Egy hetünk volt eldönteni, hogyan tovább. A hallgatók bíztató szavaira, végül a folytatás mellet tettük le a nagy rádiós esküt. Természetesen tisztában voltunk azzal, hogy csak a legális úton működő rádiónak van jövője. Innentől kezdve már nem lesz az a giga amit eddig felépítettünk. Innentől kezdve már szabályoknak, törvényeknek kell megfelelni, és nem kevés fizetni való vár ránk. Ezzel számolva, belevágtunk. Mondván lássuk mi lesz a gyerekből, ha felnő egyszer. A szükséges engedélyek beszerzése után, 2011. április 01. a GIGARÁDIÓ (már nagybetűvel írva) a legalitás talajára lépve megkezdte működését. Elkezdődött a NAGY munka. Saját domain-nel (www. radiogiga.eu), egy vadonatúj weblappal indultunk neki, és külön rádiós szerver bérlésével biztosítottuk  teljes függetlenségünket. A tulajdonosi feladatokat (szavazás során) Gery vállalta magára. Valamint a főbb teendőket is megosztottuk magunk között. A helyettes vezető szerepét simike kapta meg, az ő feladata a kommunikációs feladatok teljes körű ellátása lett.  (félreértések elhárítása, hallgatói panaszok, észrevételek orvoslása, belső zűrök megoldása, stb...)      Természetesen valamennyi kollega kivette részét a munkából, ezáltal levéve a terhet a vezetőség vállairól. Csak egy-kettőt említenék meg a sok teendő közül: A weboldal fejlesztési, karbantartási feladatait Kacsa, és fecokam7 ragadta magához. A web felülethez tartózó design, Kacsa, illetve Kanada keze munkáját dicséri. A rádiós spotokról, hangos reklámokról, introkról, atosz és Kanada gondolkodik folyamatosan.

Jövőbeli terveink:

Terveink között szerepel, a műsorok érdekesebbé, változatosabbá tétele. Új műsorok bevezetése az eddigieken felül (Gigamánia, KoraiZeneömlés, Tornádó, Uzsonnaidő, GigaKiwi, Kifutó, PartyHangoló, Slágermúzeum, Zenetár, DiscoGömb, RocKerek, RocKerék, GigaVigadó)

Egyéb feladatok:

Kapcsolat felvétel különféle zenekarokkal (Zenei partnerség).

Kitelepülések.

Szórakozó helyekkel, kiépített partneri kapcsolat, megszervezése.

A hallgatókkal való kapcsolattartás szorosabbá tétele. ( Találkozók. Velük készült beszélgetések, illetve spotok felvétele, és a műsorsávba illesztése, adásba behívása. Valamit véleményük, ötleteik meghallgatása. stb..)

És természetesen, a műsorvezetők "tökéletes adásra" való törekvése is ezen célok között szerepel.

A fentiekben megfogalmazottak hatására, bízunk a hallgatók számának emelkedésében. A nagyobb létszám pedig lehetővé tenné, hogy még több támogatót állítsunk magunk mellé, hiszen a felmerülő jogi és egyéb költségek saját erőből nehézkesen gyűlnek össze határidőre. A nagyobb hallgatói táborral könnyebben vennénk ezen akadályokat. Ahogy a közmondás is tartja: Sok kicsi sokra megy!

Úgy gondoljuk egy nagyon jó kis közösség gyűlt eddig össze a radiogiga.eu oldalon, ami remek kikapcsolódás nyújt a mindennapi rohanásától megfáradt ember számára. Erről gondoskodik: a Chat, az oldalon található játékok, élő adások, élő játék a műsorvezetőkkel, és sok jó változatos zene.

Végezetül bízunk benne, hogy minél több helyre eljut a rádiónk híre, és szívesen beszélnek majd rólunk kis hazánkban, vagy akár a határokon túl is. Melyre azért már akad néhány példa.

Egy szó mint száz:

„Napjaink és az elmúlt évtizedek legjobb dalai! Igazi változatos zenékkel! Ez a GiGaRádió!!!"