A legújabb ajánlás szerint a vörösbor a szem őre, mert segít megelőzni a korral járó szembetegségeket egy vezető sebész szerint. A rezveratrol nevű antioxidáns a szőlőszemek hájéban található, s képes lassítani az időskori látásromlást a szem izmainak erősítésével.
A szemizmok gyengülése, valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt, hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése. Emellett viszont a cukorbetegség is lehet a látásromlás oka.
– A rezveratrol egy növényi polifenol, ami a szőlőben és a vörösborban található. Ez az összetevő képes a korral járó makuladegeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontollálatlan érnövekedést, az angiogenezist is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony – magyarázta Dr. Pande.
Ám nem a bor az egyetlen táplálkozási tényező, ami javíthatja a látást. A kel, a brokkoli és a spenót például luteint tartalmaz, amely szintén erősít bizonyos szemizmokat – adta hírül a MediPress.
– Az A-, C- és E-vitaminban, illetve luteinben, zeaxanthinban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrend is véd a szembetegségek ellen, ami az élénk színű gyümölcsökről és zöldségekről szintén elmondható, úgymint a kukoricáról, a narancssárga paprikáról, a mandarinról és a narancsról – tette hozzá a szakértő.
A szemizmok gyengülése, valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt, hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése. Emellett viszont a cukorbetegség is lehet a látásromlás oka.
– A rezveratrol egy növényi polifenol, ami a szőlőben és a vörösborban található. Ez az összetevő képes a korral járó makuladegeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontollálatlan érnövekedést, az angiogenezist is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony – magyarázta Dr. Pande.
Ám nem a bor az egyetlen táplálkozási tényező, ami javíthatja a látást. A kel, a brokkoli és a spenót például luteint tartalmaz, amely szintén erősít bizonyos szemizmokat – adta hírül a MediPress.
– Az A-, C- és E-vitaminban, illetve luteinben, zeaxanthinban és esszenciális zsírsavakban gazdag étrend is véd a szembetegségek ellen, ami az élénk színű gyümölcsökről és zöldségekről szintén elmondható, úgymint a kukoricáról, a narancssárga paprikáról, a mandarinról és a narancsról – tette hozzá a szakértő.
0 Megjegyzések