Elsősorban technikai jellegű változások indokolják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által az infláció kiszámításához használt fogyasztói kosár egyes elemeinek a cseréjét. A csaknem ezer összetevőből álló úgynevezett reprezentánslista jövőre kilenc új taggal bővül, miközben nyolc terméket és szolgáltatást töröltek a listáról − közölte a Napi Gazdasággal a statisztikai hivatal.

A kosár összetételének módosítását egyrészt a fogyasztói szokások változása indokolja, másrészt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat is javasolhat új tételeket.

Az idei lista érdekessége, hogy nagyrészt a személygépkocsiknál van nagy mozgolódás, mivel öt autómárka egy-egy típusa került le a listáról, miközben ugyanennyi személyautó küzdötte fel magát az összeállításba. Az már biztosnak tűnik, hogy a Dacia két autótípusával is befolyásolhatja a jövőre számítandó inflációt, a négykerék-meghajtású Suzuki SX4, a Nissan Qashqai és a Renault Fluence egyes típusai mellett. Az utóbbi márka egy másik modellje, a Megane lekerült a listáról, miközben a KSH mellőzi a Seat Ibiza, a Suzuki Splash, a Chevrolet Aveo és a Nissan Note bizonyos kiviteleit is.

Úgy tűnik, gyorsan reagálnak a statisztikusok a piaci változásokra, hiszen sem a netbook, sem a komolyzenei cd, de még a heti totószelvény sem jelent különösebb izgalmakat már a fogyasztói árszínvonal meghatározásában. Ellenben a 13 colos ultrabook, a tippmix és a kerámiabevonatú sütő iránt már nagyobb érdeklődést mutatnak a KSH szakértői.