Nagyot nézhetünk az ünnepek után, ha nem változnak a jelenlegi szabályok: előfordulhat, hogy a boltok egy része nem nyit ki. A törvény szerint ugyanis a hatóság bezárhatja azokat, amelyek nem szerzik be az online kasszákat. Ez a jelenlegi állás szerint fizikai lehetetlenség, a minisztérium látszólag mégsem módosítja a határidőt.
 

"Január másodikán nem fog tudni gyógyszert venni, persze úgysem jutna el a gyógyszertárig, mert nem lesz hol tankolni, de ez mindegy is lesz, mert éhen fog halni, hiszen sok helyen nem lehet majd kenyeret és tejet venni" – így reagált Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a hvg.hu azon érdeklődésére, sikerül-e a kereskedőknek beszereznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bekötött pénztárgépeket határidőre.

Persze a főtitkár is nyilvánvalóvá tette, hogy erősen túloz, de a jelenlegi állás szerint nem teljesen alaptalan, amit felvázolt. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis december 31-ig minden érintett kereskedőnek be kell szereznie azokat a PC-alapú, online pénztárgépeket, amelyeket addigra a NAV-hoz is bekötnek. Azokat a kereskedőket, akik nem tartják be a határidőt, egy múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint akár bezárással is büntetheti a hatóság. Az adótörvények költségvetési bizottsági módosító indítványa értelmében ugyanis 12 napra be lehet zárni azt az üzlethelyiséget, ahol a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségeket megszegték. Márpedig ha december 31-ig nem kötnek be PC-alapú pénztárgépeket az érintett üzlethelyiségekben, akkor ez történhet. Emellett pedig még 50-200 ezer forint közé tehető mulasztási bírságot is kiszabhatnak.

Az OKSZ főtitkára szerint a kitűzött határidőig képtelenség beszerezni az összes PC-alapú pénztárgépet, a minisztérium pedig nem hajlandó módosítani a – még februárban – kiírt határidőn. Így állhat elő az a helyzet, hogy az ünnepek után, január másodikán a PC-alapú pénztárgép használatára kötelezett patikák, a kereskedelmi forgalom 50 százalékát lebonyolító kiskereskedelmi üzletláncok, a szállodák és a benzinkutak nagy része nem nyit ki. Ez nem kevés üzletet érinthet, becslések szerint körülbelül 50 ezer ilyen pénztárgép cseréjére lehet szükség az új szabályok miatt. 

Kettős mérce

A PC-alapú pénztárgép használatára kötelezett kereskedők ezzel hátrányt szenvednek a kisebb üzleteket üzemeltető, úgynevezett kiskasszás kereskedőkkel szemben, akiknek nem szabtak határidőt az új rendszerre való átállásra (becslések szerint 200 ezer új online kiskasszára lesz szükség). Nekik csak azt írta elő a kormányzat, hogy szeptember 30-ig rendeljék meg az online pénztárgépet, és ezt legyenek képesek bizonyítani az adóhatóságnak, a gépet viszont csak akkortól kell használniuk, amikor megkapják a forgalmazótól.

Ez a türelem a nagyobb számítógépes kasszákra kötelezett kereskedőknek nem jár, és a kereskedelmi szövetség vezetője szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) annak ellenére sem hajlandó módosítani a nekik kiírt határidőt, hogy látja, a csúszásért nem a kereskedők a hibásak. Az új pénztárgépek beszerzése ugyanis elsősorban a minisztérium és a gyártók miatt késlekedik: az NGM két alkalommal – májusban és szeptemberben – is jelentősen módosította a pénztárgépek technikai paramétereit, ami érthető módon fékezte a követelményeknek megfelelő technikai eszközök kifejlesztését.

Nyomásgyakorlás

Nem indult meg a pénztárgépek gyártása és szállítása akkor sem, amikor a fejlesztések lezárultak. A gyártóknál ugyanis áll a folyamat, és csak akkor hajlandóak belekezdeni a gyártásba, illetve az alkatrészek beszerzésébe, ha biztosítékként megfelelő előleget kapnak. Az NGM, amellett, hogy a törvénybe rögzített szankciókkal nyomást próbál gyakorolni a kereskedőkre, azt is rendeletben fogja előírni, hogy a kereskedőkkel kapcsolatban álló viszonteladók 8 napon belül adják tovább az igényeket a forgalmazóknak, azoknak pedig ugyanennyi idő alatt le kell adniuk a rendelést a gyártók felé.

Azonban még akkor is, ha a ez beindítaná a folyamot, december 31-ig legfeljebb megkezdődhet, de nem fejeződhet be a PC-alapú kasszák beüzemelése, így január másodikán sok üzletben biztosan nem lesz PC-alapú online kassza – mondta Vámos György.  Ezért a számítógépes kasszákra kötelezett kereskedők azt szeretnék elérni, hogy a minisztérium nekik is azt írja elő, amit a kiskasszás kereskedőknek.