A Népszabadságnak Gulyás Gergely adott interjút. A Magyar Nemzet kétséges, hogy a nemzetbiztonsági bizottság illetékes testülete meghallgathatja-e Portik Tamást.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy annak ellenére, hogy a bíróság hozzájárult, egyelőre kétséges, hogy a nemzetbiztonsági bizottság illetékes testülete meghallgathatja-e a hazai alvilág vezetőjeként elhíresült Portik Tamást a polgári elhárítás volt vezetőjével tartott kapcsolatáról. Portik Tamást a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójával, Laborc Sándorral folytatott beszélgetésekről kérdeznék a képviselők. A testület jövő keddi ülésén dönt annak a törvénymódosító javaslatnak a tárgysorozatba vételéről, amely nemzetbiztonsági kérdésekben érdemi információk birtokában lévő személyek számára kötelezővé tenné, hogy megjelenjenek a grémium előtt, és válaszoljanak az ott feltett kérdésekre.

Jelentős értékre elkövetett orgazdaság és más bűntettek miatt vádemelési javaslattal zárta le a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a MÁV Informatika Zrt.-nél másodszor lefolytatott nyomozást - írja a Magyar Nemzet. A javaslat megérkezett a Fővárosi Főügyészségre, a rendőrség tizenkét emberrel szemben tett vádemelési javaslatot - erősítette meg a lap értesülését Bagoly Bettina, a vádhatóság szóvivője. A lap emlékeztet arra: a BRFK elsőként 2009-ben, Hónig Péter akkori közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter visszaélésekről tett feljelentése alapján indított nyomozást hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen.

A Népszabadság a pártok szociálpolitikájával foglalkozik. A lap elemzi, hogyan érintkezik a nagy pártok szociálpolitikájában a szegények ellátásának szigorítása. Felmérés készült a nyomorról, és kiderült hogy a falvak fogva tartják a legelesettebbeket. A segélyek csökkentése növeli a frusztrációt és a keserűséget.

A mostani magyar választójogi rendszer alapjait tekintve nem változott a régihez képest, változatlanul vegyes rendszer - mondta a Népszabadságnak a Fidesz jogi szakpolitikusa. Gulyás Gergely kiemelte, hogy az egyéni választókerületek aránya változott meg az összes parlamenti mandátumhoz képest, az eddigi 47 százalékról 53 százalékra nőtt. Szerinte ez kis mértékű elmozdulás a kormányzati stabilitás irányába, kis mértékben növeli meg az abszolút többség egyedüli megszerzésének az esélyét.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy jól hangzik, de nem igaz, hogy a hajléktalanok és a rászorulók mostantól olcsón bérelhetnek lakást az állami tartalék ingatlanokból - hiába olvasható ez ki egy módosított kormányrendeletből. A Nemzeti Eszközkezelőnek nincsenek is tartalék ingatlanjai, így azokat még a devizahitelektől megszabaduló bérlőinek sem tudná kiadni.

Az Indexen arról is lehet olvasni, hogy egy-két nap alatt legyártható annyi PET-palack, ami már hasznot hozhat annak a betétdíjmaffiának, melynek tagjai a hamisított palackokkal német szupermarketeket vernek át. Könnyen lehet, a gyár nem is tud semmit arról, hogy a megrendelők mire használják a palackokat. A portál szerint olyan, hogy hamis PET-palack, nem létezik, valójában a palackokon lévő azonosítókat hamisíthatják a csalók. Akik egyáltalán nem kispályások, az Abendzeitung München beszámolója szerint a német rendőrség nagy értékű csalás miatt nyomoz, és azt feltételezi, hogy egy magyarországi gyárban százezres nagyságrendekben állítják elő a később hamis kódokkal ellátott palackokat.

A Portfolio arról ír, hogy a hazai kis- és középvállalkozások hitelhez jutása továbbra sem könnyű, az adminisztrációs terhek is magasak, az adókörnyezet pedig gyorsan változó és nehezen kiszámítható, összegezte a KKV-kal kapcsolatos gondolatait a Portfolio.hu-nak Szóráth Tamás, az Alveola Kft. ügyvezetője. A vállalat a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága miatt jellemzően már csak egy, másfél évre tervez előre és tevékenységét negyedévente finomhangolja. Szóráth Tamás tapasztalata szerint az elmúlt években főként a külföldi tulajdonú bankok szigorítottak a feltételrendszereken, nehezebb lett a finanszírozáshoz való hozzájutás, ezért is üdvözlik a jegybank Növekedési Hitelprogramját.

A Napi.hu arról közöl cikket, hogy a kormány november elején az országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait, a kabinet által legfontosabbnak tartott problémákat ugyanis nem orvosolják a Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai. A kemény válasszal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter lényegében nem mondott újat, hiszen azt már tudni lehetett, hogy a kormány szerdai ülésén foglalkozik majd saját javaslataival. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a hét végén a banki javaslat érdemi részeiről nem kívánt részleteket elárulni, azt azonban jelezte, azok külön megoldást kínálnak a még fizetőképes és a már késedelembe esett ügyfeleknek.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy a magyar vásárlók sem tudják kikerülni a világtrendeket: egyre többen és egyre többször vásárolunk a világhálón. A hazai webáruházak száma is növekedést mutat, sőt, egyre komolyabb szereplők szállnak be az üzletbe - ezzel pedig újabb vásárlói tömegeket mozgatnak az e-commerce, azaz az online kiskereskedelem felé. A Tesco, a CBA és a Media Markt már elindította online szolgáltatását, jöhet az Amazon is.