Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében, a programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

MTI - A rendezvény mottója: "...kövessétek azokat, akik hit és türelem által öröklik az ígéreteket!" A MEÖT az MTI-vel azt közölte: a központi rendezvények megnyitó ünnepsége október 1-jén Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban lesz, ahol igét hirdet és köszöntőt mond Steinbach József, a liturgiában részt vesz a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház egy-egy főpásztora.

A programsorozat egyik kiemelt rendezvénye a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartandó gálaest, amelyen a tervek szerint beszédet mond Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter Protestáns közéletiség - hagyomány és jövő címmel. A gálán köszöntőt mond Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke.

Rendeznek ezenkívül területi női találkozót október 5-én a hernádnémeti református templomban, ahol a fő téma A keresztyén nő a családban címet kapta. Mások mellett ott köszöntőt mond Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára. Október 13-án a szóládi református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, amelyen szintén Steinbach József hirdet igét. Reformációi istentiszteletet tartanak továbbá október 27-én a pesterzsébeti baptista gyülekezetben, ahol igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök.

A hagyományos reformációi megemlékezést október 31-én idén is megrendezik a Reformációi Emlékparkban Budapesten, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán, ahol ünnepi beszédet Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház országos laikus vezetője, imádságot pedig Steinbach József mond.

A reformáció emléknapját október 31-én arra emlékezve tartják, hogy Martin Luther német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. A Luther vezette új irányzat lett az evangélikus, míg a Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának magyarországi szervezete, és társult tagja az Európai Egyházak Konferenciájának is, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában. A MEÖT széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyháztanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában, és számos nemzetközi rendezvény szervezője.

A szervezetnek 11 tagegyháza van, ezenkívül számos felekezet együttműködő státussal vesz részt munkájában; utóbbiak között van a Magyar Katolikus Egyház is.