"A Kárpát-medence környezetbiztonságának garantálása Magyarország számára kiemelt politikai kérdés, amelyben nincs helye időhúzásnak és mellébeszélésnek."

MTI - A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a magyar kormány továbbra sem képes határozott hangú állásfoglalásra Verespatakkal kapcsolatban. Az ellenzéki párt sürgeti a ciános technológia romániai betiltását, és közös európai fellépést szeretne a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló balesetek megelőzése érdekében.

Szél Bernadett, az LMP társelnökének vasárnap az MTI-hez eljutatott közleményében leszögezte: a Kárpát-medence környezetbiztonságának garantálása Magyarország számára kiemelt politikai kérdés, amelyben nincs helye időhúzásnak és mellébeszélésnek. Az országgyűlési képviselő arra kérte a pártokat és a képviselőket, csatlakozzanak a tiltakozáshoz, a kormányt pedig arra, hogy cselekedjen.

Emlékeztetett arra, hogy a környezetvédők és az állampolgárok már harmadik hete tüntetnek Romániában és világszerte. Az LMP szerint Magyarország nem hagyhatja magára a Kárpát-medencei ciános aranybányák megnyitása ellen fellépőket: Magyarország nagy folyói vízgyűjtőinek elszennyezése nem román belügy, a tüntetők magyar érdekeket is képviselnek, a céljaik iránt nem lehet közömbösnek lenni - közölte.