A szegedi közgyűlés rövidebb mint félórás pénteki rendkívüli ülésén vita nélkül elfogadta az önkormányzat költségvetésének módosítását, így elkezdődhet a partfal-rekonstrukció a csongrádi megyeszékhelyen.

MTI - Az önkormányzat 1,5 milliárd forintos uniós támogatást nyert el a belvárosi árvízvédelmi rendszer rekonstrukciójára. A mintegy 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest 3-4 méteres mélységig szivárgásgátló fal épül, a régi támfal előtt pedig új, vasbeton köpenyfalat alakítanak ki. A beton mellvédet részben visszabontják, a megmaradó szerkezet tetejére pedig 60 és 120 centiméter magas, mobil árvízvédelmi fal kerülhet.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzésre csupán egy konzorcium tett ajánlatot, 1,8 milliárd forintos vállalási áruk azonban 550 millió forinttal meghaladta az eredetileg becsült költségeket. A többletforrás biztosításához módosítani kellett az önkormányzat költségvetését, erről azonban a szegedi közgyűlés szeptember 20-ai ülésén éles vita alakult ki, és végül a képviselők többsége nem fogadta el a napirendet, így nem született döntés.

Botka László (MSZP) polgármester korábban elmondta, a többletköltségekből 162 millió forintot az önkormányzat a fejlesztés más elemein elért megtakarításokból fedezne, 310 millió forintot pedig – kedvező kormányzati döntés esetén – kiegészítő támogatásként az állam biztosítana.