Magasabb bérekért tüntetnek Romániában az orvosok, akiknek egy csoportja mindennap az utcára vonul követelésük nyomatékosítására.

MTI - Az utcai tiltakozáson csütörtökön mintegy százhúsz ember vett részt, miután előző nap is tiltakoztak az egészségügyi minisztérium előtt. A tervek szerint tíz napig mindennap utcára vonulnak.

A tiltakozók legfőbb követelései közé tartozik, hogy a kormány fordítsa a hazai össztermék hat százalékát az egészségügyi rendszer finanszírozására, illetve emelje kétszeresére a rendszerben dolgozók bérét, köztük az orvosokét is.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter csütörtökök kiment a tüntetőkhöz, hogy beszéljen velük. A tiltakozók között orvosok, nővérek és a kórházak kisegítő személyzetét képviselő személyek egyaránt voltak. Megállapodtak, hogy vasárnap kerül sor az első tárgyalásra a minisztérium és az egészségügyi dolgozók képviselői között.

A tiltakozók bejelentették, hogy amennyiben a hónap végéig nem találnak meghallgatásra kéréseik, októberben nagyszabású tüntetést tartanak a kormány épülete előtt, novemberre pedig általános sztrájkot helyeztek kilátásba. 

Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke elmondta, hogy a gyakorló orvosok bérének megduplázásáról nem is hajlandóak alkudozni sem, mert annyira alacsonyak ezek a jövedelmek. A miniszter egyelőre arra tett ígéretet, hogy a rezidensek béremeléséről tárgyalhatnak, de azok is legfeljebb 20 százalékkal emelhetők.