Az LMP szerint elfogadhatatlan és "jogilag nonszensz", hogy a kormány úgy akarja megteremteni a lehetőségét a Natura 2000 besorolású Normafa átalakításának, hogy előbb fogadja el a törvényt, és csak utána készíti el a hatástanulmányokat, ír ki népszavazást.

MTI - Erről Szél Bernadett, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután korábban bejárta a Normafa területét a fejlesztésért felelős miniszteri biztossal.

Azt mondta, a Normafa Park létrehozásáról szóló törvény tárgyalása folyamatban van az Országgyűlésben, miközben az ígért hatástanulmányok még mindig nem készültek el, és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere is csak szerdán jelentette be, hogy helyi népszavazást ír ki a terület fejlesztési tervéről.

Szél Bernadett szerint aggályos, hogy az elfogadás előtt álló jogszabály számos törvény és rendelet hatálya alól kiveszi a Normafa területét. A törvényjavaslat növeli a terület beépíthetőségét, és bár a jelenlegi tervben nem szerepel, az előterjesztés lehetővé tenne akár jelentős változtatásokat is a jelenleg széles tömegek által használt környéken - mondta.

Bírálta az LMP-s politikus, hogy a javaslat engedi, hogy a beruházás során fákat vágjanak ki erdősítés, vagy fizetség nélkül. Emellett furcsának nevezte, hogy maga a Normafa is ellenszolgáltatás nélkül kerül a XII. kerületi önkormányzathoz.

Szavai szerint a költségekről nagyon keveset lehet tudni, nem ismert a fenntartó és nem elképzelhetetlen, hogy az eddigi ingyenesen használható terület fizetős lesz.

Mindezek miatt az LMP zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be a törvényjavaslathoz, amelyben azt kezdeményezik: a fenntartható fejlődés bizottsága tárgyalhasson a javaslatról a hatástanulmányok elkészülte után is.

Pártok, LMP, hírek, Magyarország