Semmilyen érdemi lépést nem tett Magyarország az elmúlt egy évben Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásának ügyében - mondta Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke csütörtökön Budapesten.

MTI - Magyarország 2012. augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet. Safarovot hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. 

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt külügyi államtitkár két nappal később hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Az örmény önkormányzat sajtótájékoztatóján Serkisian Szeván kiemelte: "a leginkább sértett fél" az ügyben Magyarország. Azerbajdzsán elérte a kiadatást, ez az elnök népszerűségét növelte, és a társadalmat egybekovácsolta az örmények ellen - közölte. Úgy látja ugyanakkor, hogy erkölcsileg Örményország került ki győztesen a történtekből, mert véleménye szerint mindenki számára kiderült, milyen az azeri társadalom: valamennyien azonosulnak Ramil Safarovval, példaként állítják a gyermekek elé. 

Azt mondta, nem tudni, hogy Magyarországnak milyen előnye származott a kiadatásból. Hozzátette: Magyarország számonkérés helyett gesztusokat tesz Azerbajdzsánnak. Az EU nyomás alá helyezhetné Azerbajdzsánt a keleti partnerség uniós kezdeményezésen keresztül, de Magyarország nem tett ezért lépéseket - közölte. Döbbenetesnek nevezte, "mennyire nagy a közöny".

Utalt arra, hogy vezető magyar politikusok többször is arról biztosították az örmény kormányt, hogy nem adják ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, tavaly augusztusban Magyarország mégis kiadta a katonatisztet, hazájában pedig szabadon engedték. 

Serkisian Szeván hangsúlyozta: a kiadatás előtt igyekeztek figyelmeztetni a magyar kormányt, mert világos volt, mi lesz a következménye annak, ha Safarovot kiadják hazájának. A kormány "szakmaiatlan" volt, pedig tudta, mi történik a kiadatás után - jelentette ki.

Az örmény önkormányzat elnöke arra is kitért, hogy korábban Martonyi János külügyminiszterrel megegyeztek: lépéseket tesznek a kultúrdiplomácia és a gazdasági kapcsolatok élénkítéséért, a tárcavezető később az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt mégis inkább arról beszélt, hogy "Örményország is szabadon engedett és ünnepelt egy merénylőt".

A magyar külügyminiszter tavaly szeptember 12-én a külügyi bizottság ülésén Safarov kiadásával kapcsolatban párhuzamot vont egy 1983-as esettel, amikor a francia hatóságok átadták hazájának azt az örmény férfit, aki egy párizsi robbantásos merényletben két embert megölt, majd a férfit szabadon engedték.

A csütörtöki sajtóértekezleten Akopján Nikogosz, az örmény önkormányzat elnökhelyettese elmondta: felajánlották segítségüket a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításában, de a kormány kihagyja őket ebből. 

Serkisian Szeván hozzátette: a magyarországi örményeket "árulóként kezeli" a kormány, mivel úgy gondolja, hogy "az a legjobb, ha nem beszélünk" a Safarov-ügyről.

Akopján Nikogosz azt mondta: az örmények "már nem érzik magukat biztonságban Magyarországon".

Az Országos Örmény Önkormányzat szeptember elején nyílt levelet küldött Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek, ebben arról érdeklődtek, hogy a Ramil Safarov kiadatása óta eltelt egy évben fordult-e nemzetközi fórumokhoz Magyarország.

Magyarország, Örményország, Azerbajdzsán, hírek