Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjait a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületébe járó 44 kisdiáknak. Az ünnepélyes eseményre a helyettes államtitkárt elkísérte Korsós Tamás, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja és Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának elnöke is, míg a házigazda önkormányzatot Nyilas Mihály polgármester és munkatársai képviselték.

Az elsőbe induló kisdiákokat először másodikos pajtásaik köszöntötték kis ünnepi összeállítással, majd a Juhász Márta, az iskola igazgatónője, szólt az oktatási intézmény legkisebbjeihez. Joó Horti Lívia, az MNT oktatási programjairól és az elsősöket segítő tanszercsomagról szólt, amelyben a labda még egy kicsit az óvodára emlékezteti a gyerekeket, a füzetek és írószerek pedig az iskola feladatokat vetítik előre.

Végezetül Répás Zsuzsanna köszöntötte a gyerekeket és szüleiket. Rövid beszédében kiemelte az anyanyelvi oktatás fontosságát, amihez a magyar állam igyekszik hathatós segítséget nyújtani a Magyar Nemzeti Tanácsnak.
- A gyermekek anyanyelvükön tudják legjobban elsajátítani az ismereteket, és anyanyelvükön tudják kibontakoztatni a bennük rejlő tehetséget. Ezért nagyon fontos, a gyermekek saját fejlődése és természetesen a közösség szempontjából is, hogy anyanyelven tanuljanak és így felnőve a magyar nemzet tudatos tagjaivá váljanak.

Köszöntője után a nebulók egyenként átvették a tanszercsomagokat, majd tanítónőikkel a kijelölt osztályokba vonultak, ahol játszottak, ismerkedtek és beszélgettek egymással, hogy a második napot könnyebben és az elsőnél is nagyobb kedvvel kezdjék el.
A magyarkanizsai általános iskola négy épületében az idén 106 elsős kezdi meg az iskolát magyar nyelven, 88-an a magyarkanizsai két iskolaépületben, a többiek pedig az adorjáni és martonosi tagozatokon.

- őS -