Budapest - Csalódás az LMP számára az ombudsmanjelölt személye.

MTI - Csalódás az ombudsmanjelölt személye, hiszen Székely Lászlónak nincs alapjogvédelmi gyakorlata, noha ennek fontosságát hangsúlyozta a jelöltről folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök - reagált Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő csütörtökön arra, hogy az államfő Székely Lászlót nevezte meg jelöltjeként az ombudsmani posztra.

Schiffer András kiváló egyetemi oktatónak és elméleti szakembernek nevezte Székely Lászlót. Ám - hangsúlyozta - mivel az alapjogi biztos az alkotmányosság utolsó bástyája, egy konfliktusokat bátran felvállaló ombudsmanra volna szükség.

Álláspontja szerint azonban Székely László eddig minden Fidesz-kormány alatt "hűségesen ellátott" különböző miniszteri biztosi feladatokat, ám annak semmilyen tanújelét nem adta, hogy adott esetben felvállalná a konfliktust "egy narancsos kormánnyal szemben".

Az LMP-s politikus kifogásolta azt is, hogy a jelölt az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészületeinek miniszteri biztosaként nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyeket a jövő nemzedékek érdekei védelmében nyújtott be az LMP, miközben az ombudsman látja el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának feladatkörét is.

Schiffer András azt is nehezményezte, hogy Székely Lászlónak "egy rossz szava nem volt ahhoz", hogy a Ptk. - mint mondta - több ponton is a szólásszabadságot és a tényfeltáró újságírást korlátozó szabályokat tartalmaz.