Budapest - A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a köztársasági elnök által az alapvető jogok biztosának jelölt Székely László személyét - közölte a kisebbik kormánypárt csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, biztosak benne, hogy a komoly jogi tudással és nemzetközi tapasztalatokkal is felvértezett jogász magas színvonalon lesz képes betölteni a rá bízott feladatot.

A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését arról, hogy Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának.

Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.

Szabó Máté jelenlegi ombudsmant az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le.

Az alkotmány értelmében az alapvető jogok biztosát és helyetteseit az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával választja meg hat évre.