Joannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszter nem számít arra, hogy az országa területén lévő brit légi támaszpont jelentős szerepet játszana Szíria elleni esetleges katonai csapásokban.

MTI - Brit lapokban találgatások jelentek meg a földközi-tengeri sziget déli csücskén lévő Akrotini bázis használatáról egy szíriai beavatkozáshoz. A ciprusi brit támaszpontok egyik szóvivője azt közölte, hogy nem tapasztalható megnövelt repülési tevékenység a létesítményen.

Nagy-Britanniának két katonai támaszpontja van Cipruson, egykori gyarmatán, amely legközelebbi pontján nem egész száz kilométerre van Szíriától. Hagyományos feladatuk térségbeli műveletek támogatása. "Az a benyomásom, hogy a brit bázisok nem fognak kiemelt szerepet játszani (...) mert nincs rájuk szükség, de majd meglátjuk" - fogalmazott a ciprusi diplomácia vezetője az állami rádióban. Mint mondta, ígéretet kapott, hogy "nem lesz semmilyen meglepetés" egy Szíria elleni akciót végrehajtó országok részéről.

Kaszulidesz ugyanakkor hangoztatta, hogy a szigetországnak állást kell foglalnia a szíriai ügyben. "Szíria népe nem azt érdemli, hogy sorsára hagyjuk ilyen támadásokkal, tömegpusztító fegyverekkel, vegyi fegyverekkel szemben - mondta. - Az emberiség szégyene, ha nincs abban a helyzetben, hogy tegyen valamit."

A nyugati hatalmak csapásmérés lehetőségeit mérlegelik a múlt héten Damaszkusz peremvidékén végrehajtott állítólagos vegyifegyver-támadás után, amelyet az Egyesült Államok és a nemzetközi közvélemény jelentős része Bassár el-Aszad elnök kormányának tulajdonít.