Nemzetközi versenyen 10 000 dollárt nyertek, szülővárosukban pedig 11 000 dinárral büntették a feltalálókat

Josip és Robert Grabarević harmadik helyezést ért el, és 10 000 dolláros díjban részesült a Rockefeller Fivérek Alapítvány által szervezett Zöld Ötletek Fórumán. A Grabarević testvérpár egy olyan jégkrémes triciklivel remekelt a versenyen, amely napenergiával működik. Ezzel a találmányukkal sikerült a Rockefeller alapítvány, az Erste Bank és a Trag alapítvány közös nemzetközi versenyének döntőjébe jutniuk.

„A pályázat témája a fenntartható fejlődésen alapuló innovatív ötletek voltak. Az országos versenyre 109 projektum érkezett, az első három pedig megmérkőzhetett 5 ország 15 legjobb ötletével” – magyarázta Josip Grabarević. Az első helyet szintén egy szerbiai fejlesztés nyerte, méghozzá a raškai Anica Simunović szoláris szárítója. Az első három helyezett egyenként 10 000 dollárban részesült, a díj indoklása szerint hozzájárultak a regionális gazdasági fejlődéshez, az innovációhoz, a fenntartható fejlődéshez, az ökológiai elvek tiszteletben tartásához, illetve helyi üzleti ötletek érvényesítéséhez.

A Rockefeller Fivérek Alapítványtól kapott pénz, az országos versenyen elért 8000 dolláros jutalommal együtt jól jön majd a tömeggyártáshoz szükséges prototípus elkészítéséhez.

„Fontos számunkra, hogy egy olyan járművünk van, amelyből fagylaltot lehet árulni, illetve az is, hogy megmutathatjuk, találmányunk a gyakorlatban is működik, sőt a sorozatgyártását is szeretnénk elindítani” – mondta Robert.

Röviden: ezt a járművet egy 50 fős csapat fejleszti immáron harmadik éve, s az élelmiszerek mínusz 18 fokra hűtésére vagy 100 fokra való felmelegítésére használható. Tehát lehet mozgó fagylaltárus jármű, de akár mobil kávézó is, sőt hotdog és pattogatott kukorica árusítására is megfelelő.

„Egy okos, többfunkciós járművet hoztunk létre, amely több feladatot is képes ellátni” – magyarázta Josip.

A tricikli a tavalyi Tesla Fest abszolút nyertese volt Újvidéken, az oroszországi árumintavásáron pedig több díjat is kapott. Időközben meghívták őket, hogy a saját fejlesztésű járművükkel jégkrémet áruljanak Szeged, Poreč és Rovinj központjában, s pontos utasítást kaptak a Vörös téren való árusításhoz is. Három hét leforgása alatt Újvidék városa is engedélyezte a jármű használatát, s a tartományi egészségügyi ellenőrök is rábólintottak. S miközben egyre több helyről kapnak meghívást az ökofagylaltozó bemutatására, éppen Szabadkán, szülővárosukban büntették meg őket.

Amikor tavaly megjelentek Szabadka központjában, a kommunális ellenőrök feljelentést tettek ellenük a köztéren való árusításra vonatkozó szabályok megszegése miatt. A szabályzat pedig egy év elteltével sem változott. A büntetés viszont megérkezett, s a testvérpárnak ki kell fizetnie a 11 000 dináros bírságot, holott egyetlen „vétkük”, hogy innovatívabbak voltak a városvezetőknél. (Politika)