Tiltakoznak a feministák, amiért francia történelem nagyjainak sírhelyén szinte csak férfiak nyugodhatnak. A Panthéonba eddig hetvenegy férfi és két nő került be.

MTI - Francia feministák több nőt követelnek a legnagyobb franciák nyugvóhelyeként ismert Panthéonba, ahol jelenleg mindössze két nő földi maradványait őrzik.

A híres párizsi templomban a francia történelem hetvenhárom jelentős alakja nyugszik. Feministák és szimpatizánsaik – hozzávetőleg százan – hétfőn tüntetést tartottak a Panthéon előtt, hogy ezzel üzenjenek Francois Hollande elnöknek, ne hagyja feledésbe merülni azokat a francia nőket, akik a tudomány, a művészet, a filozófia, a politika vagy épp a hadviselés területén véghezvitt cselekedeteikkel "beírták magukat az ország történelmébe és előrébb vitték az emberiséget".

A hetvenegy férfi – például Voltaire, Rousseau, Victor Hugo és Émile Zola – mellett jelenleg csak a fizika úttörőjének számító Marie Curie, illetve Sophie Berthelot nyugszik a turisták körében is igen népszerű Panthéonban. Utóbbi ráadásul csak azért, mert azt akarták, hogy férje, Marcellin Berthelot kémikus mellett legyen eltemetve.

Az Elysée-palota májusban arra kérte a francia nemzeti műemlékhivatalt, hogy "az egyenlőséget és a változatosságot" figyelembe véve állítson össze egy listát azokról, akik méltók lennének arra, hogy a Panthéonba kerüljenek. A lista várhatóan szeptember végén kerül Francois Hollande asztalára. Feministák azonban létrehoztak egy Facebook-oldalt, amelyen azt szorgalmazzák, hogy legalább öt nő kerüljön be a Panthéonba. Az esélyesnek tartott jelöltek között van Olympe de Gouges – aki a francia forradalom idején küzdött a nők helyzetéért – a rabszolgatartás ellen harcoló Solitude, valamint az 1871-es párizsi kommün történelmi alakja, Louise Michel is. A feministák listáját az 1954-es algériai függetlenség után a szegénység és az algériai nép hányattatásai ellen küzdő Germaine Tillion, valamint Simone de Beauvoir filozófus teszi teljessé.