Gyengült a vezető részvények többsége az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 265,04 ponttal, 1,44 százalékkal csökkent, 18 146,21 ponton zárt pénteken.

MTI - A részvénypiac forgalma 21,3 milliárd forint volt a mindössze három kereskedési napból álló héten, míg az előző héten 34,1 milliárd forint értékben születtek üzletek. A hét vesztese a Magyar Telekom volt, a papír árfolyama több mint 5 százalékot esett, de a Richter is 3,6 százalékos veszteséget könyvelt el, míg a Mol kisebb mértékben,0,4 százalékkal gyengült. Az OTP mindössze 1 forintot tudott emelkedni, és minimálisan, 10 forinttal erősödött az Egis is. 

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó négynapos hétvége után 1,7 százalékos mínusszal indította a hetet szerdán a BÉT, részben bepótolva ezzel, hogy kimaradt az európai piacok hét eleji visszaeséséből. A nemzetközi hangulat ugyanakkor szerdán sem volt rózsás, a piacokat visszafogottság jellemezte a legutóbbi Fed-ülés jegyzőkönyvének esti ismertetése előtt.

Az amerikai jegybankrendszer (Fed) legutóbbi, július végi pénzügy-politikai értekezletéről megjelent, részletes jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Fed döntéshozóinak többsége még nem támogatja a mennyiségi enyhítés közeli visszafogását. Így háttérbe szorultak azok a spekulációk, amelyek már szeptemberre várták a likviditásbővítő kötvényvásárlási program fokozatos visszavonásának kezdetét. A jegyzőkönyv mellett néhány kedvező makrogazdasági adat is támogatta a részvénypiacokat csütörtökön, így három napi visszaesés után erősödni tudtak. A BÉT minimálisan, 0,3 százalékkal szintén emelkedni tudott csütörtökön.

Pénteken a nyugat-európai piacokon még kitartott a jó hangulat, a BÉT ugyanakkor enyhén gyengült. Szakértők a gyenge a vételi érdeklődéssel magyarázták, hogy a BUX 10 pontos csökkenéssel zárt annak ellenére, hogy az OTP aznap több mint egy százalékkal erősödni tudott. A bankpapír erősödésében a kereskedők szerint szerepet játszhatott, hogy a devizahiteleseknek szánt újabb mentőcsomag a piaci várakozások szerint kevesebb áldozattal jár majd a bankszektor számára. A mentőprogram részletei ugyanakkor továbbra sem ismertek. Egy minisztériumi illetékes nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a devizahiteleket várhatóan forintra váltják, és az adósoknak kötelező lesz részt venni a programban, amelynek pénzügyi terheiből az állam is részt vállal.

Az OTP 4340 forinton zárta a hetet, ez 1 forinttal, 0,02 százalékkal magasabb az előző heti záróáránál.

A Mol egy hét alatt 0,40 százalékkal gyengült, 16 150 forintot ért pénteken záráskor. 

A Magyar Telekom 5,3 százalékos veszteséget szenvedett el, 304 forintra esett az árfolyama.

A Richter-részvények értéke 3,59 százalékkal 3574 forintra csökkent. 

Az Egis 0,05 százalékkal 20 960 forintra erősödött. 

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,39 százalékkal, 4 ponttal 1008,12 pontra csökkent az elmúlt héten.