Döntött a minisztérium: A Tanjug hírügynökség a szerb kormány információs szolgálata lesz

Több hónapos érlelődés után végül megszületett a döntés, a szerb állami költségvetésből finanszírozzák 2015. végéig a Szerbiai Rádió és Televíziót (SZRTV), valamint a Vajdasági Rádió és Televíziót (VRTV), míg a Tanjug hírügynökség a szerb kormány információs szolgálata lesz. Dragan Kolarević, a művelődési és tájékoztatási miniszter segédje szerint a kétéves határidő lejárta után meg kell majd találni a közszolgálati médiumok pénzelésének módszerét, amely vagy előfizetés, vagy megtérítés lesz.

– Két jogszabállyal szabályozzuk a kérdést, az elektronikus sajtóról és a közszolgálati sajtóról szóló törvényekkel. A jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve végül úgy döntöttünk, hogy az állami költségvetésből finanszírozzuk az SZRTV-t és a VRTV-t – mondta hétfőn Kolarević.

A tervek szerint a két jogszabályt augusztus7-én, vagy 8-án hozzák nyilvánosságra. A tervezetekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szakemberek leginkább amiatt kritizálták az állami költségvetésből való pénzelést, hogy ez a módszer a költségvetés kezelőinek lehetővé teszi, hogy befolyásolják a közszolgálati médiumok működését és szerkesztéspolitikáját. Kolarević szerint ez magalapozatlan kritika, ugyanis a törvénytervezetbe olyan megoldásokat illesztettek be, amelyek megakadályozzák a közszolgálati sajtóra irányuló nyomásgyakorlást. Hozzátette, hogy a pénzt közvetlenül utalják át a közszolgálati adóknak, így senki sem befolyásolhatja majd az átutalás mértékét és időpontját.

A helyi érdekeltségű sajtóval kapcsolatban a minisztersegéd kiemelte, hogy rájuk szigorúbban vonatkozik majd a közszolgálati sajtóról szóló törvény, és az államnak kötelessége lesz kivonulni azokból. Szavai szerint ezeket a médiumokat nem közvetlenül támogatják, hanem áttérnek a pályázati pénzelési rendszerre.

– A városok és az önkormányzatok a lakossági szükségletet figyelembe véve pályázatokat írnak majd ki, amelyre mindenki jelentkezhet majd. Más szóval azok is, akik ma magáncégként csatornaként működnek, és azok is, akiket ma az állami költségvetésből pénzelünk. A beérkezett pályázatokat szakbizottság bírálja majd el, és csak közszolgálati adók pályázhatnak, kereskedelmi csatornák nem – mondta Kolarević.

Mint megjegyezte, az állam sajtóból való kilépése európai uniós vezérelv, ahol a leggyakoribb pénzelési módszer a pályáztatás, miközben olyan vélemények is léteznek, hogy az államnak nem kell mindenáron kivonulnia a sajtóból, de nem is boríthatják fel a médiapiac egyensúlyát.

– Az állami költségvetésből történő pénzelés ellenzői szerint ezzel a módszerrel könnyen befolyásolható a médiapiac, ugyanis a költségvetésből támogatott médiaházak előnyösebb helyzetbe juthatnak. Ezért nem az a legfontosabb, hogy az állam kivonuljon a médiából, hanem, hogy ne befolyásolja a médiapiacot – magyarázta a tájékoztatási miniszter segédje.

A Tanjug hírügynökséggel kapcsolatban Kolarević, megjegyezte, hogy tulajdonosi változáson esik át. Szavai szerint a hírügynökség német mintára a szerb kormány információs szolgálata lesz. A Tanjug így a szerb kormány számára fontos híreket gyűjt a világból, valamint olyan híreket közvetít több nyelven a világba, amelyek Szerbia érdekeit szolgálják. Hozzátette, hogy a tulajdonosi átalakulás után, amint meglesznek e hozzá kapcsolódó jogszabályok, a technikai felesleggé vált munkaerőnek szociális programokat kínálnak majd.

A miniszter segédje nem beszélt arról, hogy mi lesz azokkal, akik nem törlesztették az előfizetést. Egyes hírek szerint több mint félmillióan tartoznak az állami televíziónak az előfizetési díjjal, de a közszolgálati média képtelen behajtani az adósságot, ugyanis olyan hatalmas összegbe kerül a bírósági eljárás elindítása, hogy ezt nem tudják finanszírozni. Megoldásként a közszolgálati adók bírósági behajtókat is alkalmaznak, de tekintettel arra, hogy az elmúlt években nagyon sokan nem fizették rendszeresen az RTV-előfizetést, a sajtóba kiszivárgott törvénytervezet szerint e tartozás kiegyenlítése kapcsán az előző műsorszórási törvényből ismert „általános elévülési időszakot” kell alkalmazni.

Forrás: magyarszo.com