Július 4-én este a zombori főutcán leleplezték az ötven évvel ezelőtt elhunyt Bosnyák Ernő filmkészítő, pecsétvágó, nyomdász szobrát, Igor Šeter helybeli szobrász alkotását.

A szoborleleplezést megelőzően a projektumban partnerszervezetként részt vevő Magyar Polgári Kaszinóban a hazai magyar filmgyártás kimagasló személyiségeinek közreműködésével, illetve jelenlétében idézték fel a filmkészítés egyik úttórőjének számító Bosnyák Ernő alakját és alkotói tevékenységét. Az est házigazdája Siflis Zoltán szabadkai filmrendező volt. Elsőként Fridrik Klára, Bosnyák Ernő életművének helyi kutatója tartott előadást az alkotóról és a korabeli Zomborról, majd Vicsek Károly újvidéki filmrendező osztotta meg a népes hallgatósággal magvas gondolatait, valamint részletet láthattunk a Gobby Fehér Gyula és Vicsek Károly készítette Duna menti Hoollywood című filmből. A közönség soraiban ülők között sajnos méltánytalanul kevesen tudnak róla, hogy a minap Budapesten 102 éves korában elhunyt Morell Mihály festő, szobrász, vágó is zombori születésű volt, így igencsak tanulságosnak bizonyult Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező megrendítően szép emlékezése az elhunytra.

A Kaszinóban tartott emlékezést követően a főutcán sorra került a szobor leleplezése. Várakozáson felüli érdeklődés kísérte az eseményt, zsúfolásig megtelt a Városháza előtti tér, onnan kísérhette figyelemmel a közönség a szoborállítást kezdeményező Moj Sombor civil szervezet, valamint a partnerként közreműködő Magyar Polgári Kaszinó és a Bunjevačko kolo szervezte alkalmi műsort. A három intézmény nevében Slobodan Pelagić, Aleksandar Bošnjak, illetve Rezicska Károly köszönte meg a szobrászművésznek és a szoborállítást adományaikkal támogató magánszemélyeknek, festőművészeknek, valamint vállalatoknak a hozzájárulást. Nemanja Delić polgármester kifejtette, reméli, hamarosan újabb szobrok társulnak a főutcán néhány éve felállított Laza Kostić-, illetve a most leleplezendő Bosnyák Ernő-szoborhoz. A szoborról a leplet az említettek vonták le, majd David Kecman – Dako újságíró, publicista konferálásával Mile Vojnović helytörténész, Vicsek Károly filmrendező, Saša Erdeljanović, a Jugoszláv Kinotéka Archívájának igazgatója, Cirkl Rudolf helytörténet-kutató, Bosnyák Ernő egykori inasa szólt a jelenlevőkhöz, továbbá felléptek a Bunjevačko kolo néptáncosai.

Az est méltó befejezéseként kivetítővásznon láthatta a közönség Bosnyák Ernő filmjeit, elsőként a II. Rákóczi Ferenc zombori állószobrának 1912-es leleplezésén készült felvételt.

fczs (vajdasag.info)