Budapest - A Jobbik azt javasolja, hogy vizsgálják felül a Microsofttal között stratégiai megállapodást, és a kormány az amerikai multi helyett a magyar vállalkozókat helyezze előnyösebb helyzetbe - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-vel kedden.

Németh Zsolt közleményében megismételte pártja korábbi javaslatát, hogy az ország biztosítson menedékjogot Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának a Magyarország elleni kémtevékenységek kivizsgálásának céljából.

A képviselő azt írta: Edward Snowden bizonyítékainak hatására az amerikai óriásvállalat, a Microsoft kénytelen volt elismerni, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok számára "külön bejáratokat" működtetnek az általuk kiadott szoftverekben, "így biztosították több millió magyar állampolgár és a magyar közigazgatás lehallgathatóvá tételét az amerikai szervek számára".

A Jobbik szerint az Egyesült Államok folyamatos kémtevékenységet végez állítólagos szövetségesei, így Magyarország ellen is - közölte, hozzátéve, felvetődik a Microsoft nemzetbiztonsági kockázatának veszélye is.

Németh Zsolt felidézte: a Fidesz felrúgta a saját ígéretét, és több tízmilliárd forintos stratégiai megállapodást kötött a Microsofttal. A kormánypárt korábban azt ígérte, hogy szakít a horribilis összegbe kerülő licencbérlésekkel, helyette a magyar kis- és középvállalkozók nyílt forráskódú fejlesztéseit, illetve szoftvereit fogja preferálni - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint 2012 végén Orbán Viktor miniszterelnök "rejtélyes megbeszélést folytatott a több országban korrupciós botrányba keveredő Microsofttal és személyesen annak alelnökével". Németh Zsolt azt írta, ezt követte a stratégiai megállapodás, ami megfogalmazása szerint feleslegessé tette két év munkáját, amely előkészítette volna a közigazgatás bizonyos szektoraiban a sok esetben ingyenes és biztonságosabb nyílt forráskódú szoftverekre való átállást.