Budapest, 2013. július 16., kedd (MTI) – Az LMP csak akkor tudja támogatni a vidéki kaszinók megnyitásáról szóló javaslatot, ha azok működtetése állami kézben marad és a belső ellenőrzésüket szerverekkel oldják meg – mondta Mile Lajos, a párt politikusa Vágó Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

A független országgyűlési képviselő a kaszinók megnyitásának ötletét a korábban Sukoróra tervezett beruházáshoz hasonlítva azt mondta, a mostani eset "nem egy akkora umbuldát jelent, mint az előző időszakban Sukoró, hanem több kicsit, egészen pontosan tízet".

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy a testület hétfői ülésén szerepelt az az előterjesztés, amely szerint zártkörű koncessziós pályázatot készülnek kiírni második kategóriás kaszinókra. Ennek alapján várhatóan tíz vidéki városban lehetne elnyerni a koncessziós jogot.

Kitért arra, hogy korábban a parlament előbb szigorította a játéktermek ellenőrzését, majd – három koncessziós kaszinó kivételével - betiltotta a nyerőgépeket. Mile Lajos úgy fogalmazott: bezárták a piacot, most pedig, a nemzetbiztonsági bizottság véleményének beszerzését követően újranyitják. Úgy tűnik, hogy a bizottságot ürügyként használják – mondta a független képviselő, aki szerencsétlennek nevezte a lépést.

Vágó Gábor arról beszélt, ugyanaz történik, ami a trafikkoncessziók esetében: a piacot újraosztják, a pénztermelő egységeket magánkézbe adják, lehetőleg úgy, hogy a tulajdonosok "kötődjenek ahhoz a hálózathoz, amely a Fidesz mögött is áll".

A független képviselő szerint a Fidesz szembemegy azokkal az elvekkel, amelyekre hivatkozva korábban megváltoztatta a szerencsejátékok szabályozását. Felhívta a figyelmet arra, hogy a majdan megnyíló kaszinókra kedvezőbb szabályok fognak vonatkozni, mint előzőleg az egyszerű játékgépek üzemeltetőire.

Az LMP politikusa az eset kapcsán egyértelműnek nevezte, hogy megint a "közvagyon kijátszása folyik magánzsebekbe". Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szerencsejátékról szóló törvény megváltoztatásakor a játékfüggőkre hivatkozva "söpörték ki az egész piacot", most viszont szó sem esik róluk az indítványban.

Hétfőn az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága többségi döntéssel támogatta a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatását.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy több ezer félkarú rabló és több száz játékasztal üzemeltetésére írna ki meghívásos koncessziós pályázatot a nemzetgazdasági tárca. A lap szerint Varga Mihály miniszter levélben kérte a nemzetbiztonsági bizottság véleményét a meghívásos pályáztatásról, miután a kormányzat így tartja elkerülhetőnek azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amelyre hivatkozva tavaly ősszel betiltották a nyerőgépeket és az elektronikus kaszinókat. A levél szerint a meghívásos pályáztatásban tíz vidéki kaszinó létesítésének jogát ajánlanák fel.