A szerbiai alkotmány módosításának lehetősége nem reális az elkövetkező hónapokban, illetve a következő három-négy évben – jelentette ki Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke és a Demokrata Párt (DS) alelnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta, biztosan módosítani kell majd az alkotmányon Szerbia európai uniós csatlakozási folyamata során.

Milivoj Vrebalov demokrata párti tartományi parlamenti alelnök kijelentésére reagálva, miszerint szeptemberben tárgyalni fog a tartományi koalíciós partnerekkel egy alkotmánymódosító javaslatról, Pajtić elmondta, legitim ez az álláspont, de mostanáig nem tárgyaltak róla a DS-en belül.

„A Demokrata Párton belül még nem tárgyaltunk erről, sem tartományi, sem pedig köztársasági szinten. Jelenleg nem látom megfelelőnek a feltételeket egy alkotmánymódosító folyamat megkezdéséhez, s nem is hiszem, hogy ez reális lehet az elkövetkező hónapokban, sőt akár a következő három-négy évben sem” – mondta Pajtić.

A tartományi kormány elnöke kifejtette, nincs hivatalos alkotmánymódosító kezdeményezés, de leszögezte, Vrebalovnak joga van ilyen véleményt alkotni.

„Végső soron ez nem egy rossz ötlet, de ebben a pillanatban szerintem nem reális, és nem is aktuális” – hangsúlyozta Bojan Pajtić.

vadasag.ma